- Alt helsepersonell bør ta oppfriskningsdosen

- Det er færre enn forventet som har meldt seg til oppfriskningsdosen av koronavaksinen, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim. Han anbefaler alt helsepersonell å takke ja til tilbudet, og advarer mot å tro at påviste antistoffer beskytter mot smitte.

Tønsberg kommune har gitt alt helsepersonell tilbudet om en oppfriskningsdose av koronavaksinen. Tilbudet gjelder ansatte i både kommunale og private virksomheter.

- Mange har takket ja, men likevel færre enn forventet. Vi ønsker at flest mulig som jobber innenfor helsetjenestene skal få denne oppfriskningsdosen. Selv om man er godt beskyttet mot å bli alvorlig syk når man har fått to doser, vil beskyttelsen mot smitte avta noe etter hvert. Det er viktig at de ansatte i helsetjenestene i minst mulig grad bidrar til å spre smitte videre, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim.

Samtidig oppfordrer han sterkt helsepersonell som ikke har tatt noen doser om å vaksinere seg.

- Antistoffer ingen garanti

Opheim har ingen god forklaring på hvorfor en del velger å takke nei til tilbudet om oppfriskningsdosen, men statsforvalteren i Vestfold og Telemark har fått signaler fra andre kommuner om at enkelte ansatte i helsetjenestene avstår fordi de har fått påvist antistoffer.

- Jeg vil advare mot å tro at man er beskyttet mot smitte selv om en analyse viser at man har antistoffer i blodet. Vi har gode holdepunkter for å si at man vil være beskyttet mot ny infeksjon i en periode etter at man har hatt korona, men det er ikke vist noen sikker sammenheng mellom målt antistoffrespons og beskyttende immunitet, sier han.

Han viser til Folkehelseinstituttet, som på sine nettsider gjør det klart at antistoffer kun utgjør en del immunapparatet som bidrar til beskyttelse.

- I tillegg ser vi nå at nye virusvarianter er på fremmarsj. Vi vet ikke om antistoffer mot én virusvariant indikerer beskyttelse mot andre varianter, sier han.