Det går bra å kombinere Pfizer og Moderna

Det går bra å kombinere Pfizer og Moderna

I Tønsberg vaksinerer vi både med Moderna og Pfizer. Det betyr at noen ikke får lik vaksine når de skal ta 2. dose. Det går helt fint. Å kombinere vaksiner gir like god beskyttelse og medfører ingen større risiko for alvorlige bivirkninger, enn det å få vaksine fra samme produsent, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim.

  

– Vi vet at begge vaksinene er effektive, også mot Delta-varianten.  Vaksinasjon er det viktigste redskapet vi har for å bekjempe denne pandemien, og vi anbefaler alle å takke ja til vaksinasjon, uavhengig av hvilken vaksine du får tilbud om, sier Opheim.

-Når vi anbefaler alle å takke ja til den vaksinen du får tilbudt, bygger vi dette på anbefalinger fra FHI,  flere typer av vaksinefaglige vurderinger, samt erfaringer fra de landene dette praktiseres i, forklarer Opheim.
 

Bygger på lik teknologi  

Vaksinene fra Moderna og Pfizer er en mRNA-vaksine og bygger på den samme teknologien. De beskytter mot den samme delen av koronaviruset som kalles spike-proteinet. Etter den første dosen med én av mRNA-vaksinene, har kroppen lært seg å kjenne igjen dette proteinet. Når den andre dosen mRNA-vaksine gis, forsterkes beskyttelsen som oppstod etter første dose. Dette skjer uavhengig av hvilken av de to mRNA-vaksinene som gis, og hvilken av dem som er gitt tidligere, står det forklart på FHI sine nettsider. 
 

God effekt for de som har hatt koronainfeksjonen

Hvis du har hatt koronainfeksjon og bare trenger en dose, spiller det ingen rolle hvilken av vaksinene du får tilbud om. Begge gir forsterket beskyttelse, da immunforsvaret vil gjenkjenne spike-proteinet. Det tyder på at immunforsvaret reagerer godt, selv om man stimulerer det på to forskjellige måter.
 

Gode erfaringer fra andre land  

Kombinasjon av ulike koronavaksiner anbefales av det europeiske smittevernbyrået (ECDC) når den samme vaksinetypen ikke er tilgjengelig. Land som blant annet Canada og Storbritannia kombinerer som Norge også forskjellige koronavaksiner.  

Les mer om å kombinere vaksiner på FHI sine nettsider.

Til toppen