Følger nasjonale retningslinjer

Ordfører Anne Rygh Pedersen Helene Moe Slinning  Kommunen følger de nasjonale retningslinjene og øker kapasiteten på testing og vaksinering. De nye tiltakene gjelder fra i dag 1. desember.

Økt vaksinetempo

Tirsdag 30. november kom regjeringen med nye nasjonale tiltak for å få bedre kontroll på pandemien. Økt vaksinetempo, god testkapasitet og nye regler for karantene er en del av tiltakene.

- Vi er i en ny fase av pandemien, og må gjøre det vi kan for å håndtere den best mulig. Vi skal både sørge for at sykehus og helsevesenet ikke overbelastes, samtidig som det er viktig at folk får leve så normalt som mulig, sier ordfører Anne Rygh Pedersen.

Tiltakene er basert på råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Voksne får oppfriskningsdose

Regjeringen ber nå kommunene sette opp tempoet i vaksineringen og planlegge for at hele den voksne befolkningen kan få en oppfriskningsdose før påske.

- Vi bygger opp kapasiteten for å kunne sette oppfriskningsdosene raskere, samtidig som vi styrker testkapasiteten som følge av de nye karantenereglene, forteller Rygh Pedersen.

Kommunen har allerede begynt å kalle inn innbyggere i alderen 45-65 år med tilbud om en oppfriskningsdose. De over 65 er allerede innkalt og vaksineres innen 9. desember. Innkalling blir også bli sendt til personer over 18 år som var definert å tilhøre høyrisikogrupper under vaksinering med dose 1 og 2.

Alt helsepersonell i kommunen har også fått tilbud om en oppfriskningsdose av koronavaksinen. Tilbudet gjelder ansatte i både kommunale og private virksomheter.

- De som har tatt en oppfriskningsdose, har betydelig lavere risiko for å bli innlagt på sykehus. Det aller viktigste tiltaket nå, er at folk tar imot de dosene de får tilbud om, sier Rygh Pedersen.

Lavterskeltilbud

De nye nasjonale retningslinjene sier at kommunene må ha et vaksinasjonstilbud som ikke krever at man må bestille time, og det skal være mulig å vaksinere seg også utenfor vanlig kontortid.

Kommunen har drop-inn vaksinering i Farmandstredet og det er også  vaksinering, både drop-in og etter avtale, i Messehall B i Stenmalveien 30.

Mer informasjon om vaksinering i Tønsberg kommune finner du her:

Anbefaler mer bruk av hjemmekontor

Tønsberg kommune anbefaler mer bruk av hjemmekontor for de som har mulighet til det. Dette for å redusere mobiliteten og kontaktflatene i blant annet kollektivtrafikken.

- Har du et yrke der jobben din enkelt kan gjøres hjemmefra, anbefaler vi deg å bruke fleksibiliteten i hjemmekontorordninger på arbeidsplassen din. Forskjøvet arbeidstid kan også være et virkemiddel for å redusere mobilitet i samfunnet, sier Rygh Pedersen.

Ordføreren oppfordrer også alle Tønsbergs innbyggere til å bruke hele åpningstiden til butikkene slik at vi sprer besøkene utover dagen.

Munnbind

Kriseledelsen i Tønsberg anbefalte allerede forrige uke innbyggerne sine om å bruke munnbind der det er vanskelig å holde god nok avstand. Anbefalingen gjaldt kollektivtransport, i butikker og på andre offentlige steder.

Tønsberg kommune justerer nå anbefalingen, slik at den er lik som den nasjonale.

- Det vil si at vi anbefaler munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Vi anbefaler deg også å bruke munnbind når du er i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, sier Rygh Pedersen.

Nye regler for testing, karantene og isolasjon:

• Hvis du bor sammen med en som er smittet må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test (gjelder også tilsvarende nære, f. eks kjærester, som ikke bor sammen.) Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. Hvis du er vaksinert kan du ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste deg på nytt senest etter sju dager. Hvis du er uvaksinert kan du ved negativ test gå ut av karantene, men plikter å teste deg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. Barn som bor sammen med en som er smittet er ikke pliktet å teste seg, men det er en anbefaling.
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.
  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7 før avslutning av karantene. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.