1. Husk at dette går over!
Denne situasjonen kommer ikke til å vare evig, heldigvis. Husk det! Det du gjør nå gir mening. At nettopp du holder sosial distanse til andre kan bidra til at noen overlever denne sykdomsbølgen som ellers ikke ville klart seg. Tusen takk for det! Hold på tanken om at vi er mange i samme båt. Husk at du ikke er alene om å være i en krise akkurat nå.
2. Prøv å ikke sove bort dagen!
Lag dine egne rutiner. Stå opp og legg deg til ca samme tid hver dag, så langt det er mulig. Lag en plan for de små tingene du kan gjøre i løpet av dagen, en slags kjøreplan for de neste timene: Facetime noen du er glad hvis du kan. Ring. Les et visst antall sider i en bok. Bak et brød. Se en god film. Hør en podkast. Sett på musikk. Rydd i skapet. Sett på en yogatime på YouTube. Gå en tur i skogen, med god avstand.
3. Prøv å holde på humoren!
Le av noe på TV, streaming, youtube eller sosiale medier. Snakk med en morsom venn. Situasjonen er alvorlig, ja, men den blir ikke bedre av at vi ikke ler. Latter og glede styrker også immunforsvaret, så kjør på (hvis du får det til).
4. Ta deg en dusj!
- og ta på rene klær.
5. Ikke google for mye...
Du trenger ikke vite alt som skjer i verden til enhver tid, men følg med på oppdateringer og råd fra myndighetene og fagfolk. Nå florerer det med både spekulasjoner og konspirasjonsteorier. Ikke bruk tid og krefter på dem. I hvert fall ikke nå.
6. Bruk kroppen!
Gå gjerne en tur eller tren litt hjemme for å holde kroppen i aktivitet, så langt helsa tillater det.
7. Gjør forskjell på hverdager og helg!
- både i forhold til rutiner, aktiviteter og hva man spiser og drikker.
8. Hjelpelinjene er døgnåpne!
Et eksempel er Mental Helses hjelpetelefon, som kan nås på 116 123, eller du kan snakke skriftlig på sidetmedord.no. Tønsberg kommune har både en korona informasjonstelefon (Tlf 33 40 69 90), hvor du kan få svar på helsespørsmål og en psykososial informasjonstelefon (Tlf 33 40 69 96), når du har behov for noen å prate med. De er åpne fra 08-17 på hverdager og fra 11-16 på lørdager og søndager.
9. Vær åpen!
Ikke hold det hemmelig for de rundt deg at du trenger ekstra støtte. Bare det å si ifra til noen kan lette, og det er mange som vil lytte og hjelpe til akkurat nå.
10. Vær forsiktig med rusmidler!
Vi kan ha ekstra mange bekymringer og frustrasjoner akkurat nå, men vær forsiktig med å bruke rusmidler - som alkohol - for å regulere følelser, dempe uro eller å få sove.
11. Bruk gjerne skriving som egenterapi!
Sett deg ned og skriv så det spruter. Du trenger ikke lese eller dele det, du kan kaste det etterpå om du vil. Bare få det ut. Hvis du ikke er så glad i å skrive, så går det an å lage notatene på en lydfil på mobilen.
12. Hjelp noen som trenger det!
Vi mennesker har godt av å være til nytte for hverandre. Hvis du har mulighet til å hjelpe noen - enten praktisk eller gjennom å være en støtte for noen - så er det en vinn-vinn-situasjon: bra for deg og bra for den du hjelper.
13. Distraher deg selv!
Det er lov å distrahere seg selv når hodet fylles av for mange og plagsomme bekymringstanker: les en bok, fargelegg noe, spill Candycrush på mobilen eller se en film. Bare pass på at du ikke blir sittende med distraksjonen hele tiden.
14. Gi hverandre litt space hvis dere bor sammen!
I mange familier tilbringer man nå betydelig flere timer sammen enn det man pleier og mulighetene til å gå ut er mer begrenset enn vanlig. Dette kan lett føre til slitasje mellom familiemedlemmer. Gi hverandre en pause (og ta en selv) i ny og ne. Bruk litt tid på egne aktiviteter og interesser.
15. Senk ambisjonsnivået!
Enten det gjelder barnas skolearbeid, ditt eget arbeid, oppussingsprosjekter eller trening - eller noe helt annet. Du får nok ikke til like mye nå som ellers. Det går helt fint. Hverdagen kommer tilbake igjen og da kan du igjen øke krava til deg selv. Hvis du vil. Du får nok ikke til å følge alle de gode rådene her heller. Det gjør i hvert fall ikke vi. Men ikke stress med det. Gjør det du får til.
Det er grunn til å være bekymret, men hva kan jeg gjøre når bekymringen tar overhånd?
Da er det viktig at du søker hjelp, enten fra familie eller venner man stoler på, eller profesjonelle. Her har du kontaktinformasjon til flere som kan hjelpe deg:
Ressurser og hjelpetilbud
Larvik kommune har en god oversikt over hva du kan gjøre selv for å ta vare på din psykiske helse.
Psykologhjelp på nett (e-kurs):
Everymind tilbyr psykologhjelp på nett.
Til familier med barn:
Råd og tips fra regjeringen.
Hva kan vi si til barna? Tips fra Klinikk for krisepsykologi
Tønsberg kommunes telefontjenester
Samtaletelefon - 33 40 69 96
Chat - se ikon nederst i høyre hjørne.
Åpningstider i påsken (fra og med lørdag 4. april til og med mandag 13. april): kl. 11.00 - 15.00 alle dager.
Tønsberg kommunes samleside for koronaviruset.