Kulturprisen 2017 til Seigmen

Seigmen tildeles Tønsberg kommunes kulturpris for betydelig innsats innen kulturlivet både lokalt i Tønsberg og nasjonalt. Knapt noe Tønsberg-band har nådd ut til et større publikum og satt Tønsberg på det musikalske kartet som det Seigmen har gjort.

Seigmen under Slottsfjellfestivalen 2012 (Foto: Wikipedia) - Klikk for stort bildeSeigmen under Slottsfjellfestivalen 2012 (Foto: Wikipedia) Seigmen ble stiftet i 1989 og har sitt utspring i det alternative musikkmiljøet i Tønsberg på 1980-tallet. Med alternativ- og gothorientert musikk ble Seigmen raskt lagt merke til som et friskt pust i det lokale og nasjonale musikkmiljøet. Album som Ameneon (1993), Total (1994) og EPen Hjernen er alene (1994) ga bandet tidlig nasjonal kultstatus og utgivelsen av albumet Metropolis i 1995 ble regnet som en stor begivenhet i den norske musikkverdenen og ble en kommersiell suksess som Seigmen også mottok Spellemannsprisen for. Seigmen fikk også raskt et ry som et særegent og kompromissløst liveband som tilførte konsertopplevelsen drama og mystikk i tillegg til storslåtte musikkopplevelser – et ry bandet fortsatt besitter til fulle. Seigmen ble oppløst i 1999, men gjenforent i 2005. Siden den gang har Seigmen holdt en rekke konserter blant annet på Slottsfjellfestivalen, i Operaen og på Støperiet. I 2015 kom Seigmens til nå siste studioalbum, Enola.

Samtidig med en bred kommersiell appell har Seigmen beholdt sin tydelige særegne kunstneriske stil. Bandet har spilt en betydelig rolle som inspirasjonskilde for musikkinteressert ungdom både i Tønsberg og nasjonalt siden 1990-tallet – mange er bandene som har blitt startet opp med Seigmen som den sentrale inspirasjonen. Flere av bandmedlemmene arbeider fortsatt aktivt som tilretteleggere og mentorer for neste generasjon musikere i Tønsberg-regionen.

Det er utvalg for kultur, idrett og folkehelse som har vedtatt at Tønsberg kommunes kulturpris for 2017 skal tildeles Seigmen. Utvalget ønsker på denne måte å anerkjenne Seigmens kunstneriske kvalitet og store betydning for Tønsbergs kulturliv, helt fra oppstarten i 1989 og fram til i dag. Ikke minst ønsker utvalget gjennom pristildelingen å takke Seigmen for at bandet har satt Tønsberg på det musikalske kartet og styrket Tønsbergs omdømme som en spennende og attraktiv kulturby.

Kulturprisen består av kunstverket I avmakt av Ragnar Almén samt kr. 50 000,-.

Seigmen består av Kim Ljung, bass, Alex Møklebust, vokal, Noralf Ronthi, trommer, Marius Roth Christensen gitar/vokal og Sverre Økshoff, gitar.