Nei til fett i avløpsnettet! Gode tips til privatpersoner

I Tønsberg kommune opplever vi et økende problem med fett i avløpsrørene. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes rør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og gi kjelleroversvømmelser. Dette gjelder både private og kommunale ledninger. Fjerning av fett i avløpsnettet koster innbyggerne i Tønsberg mye penger hvert år - helt unødvendig. 

I avløpet skal bare vann, såpe, tiss, bæsj og dopapir

Fett og andre matrester er med på å tette rørene. Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.  Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.

Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Ett rottepar og deres unger kan bli til ca. 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet. Ingen mat - ingen rotter!

Slik kvitter du deg med fettet!

Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester. I videoen under kan du se noen av disse (filmen er opprinnelig laget av www.fettvett.no - en side laget av Oslo kommune m.fl.). Under filmen er det også gitt noen gode råd for å kvitte seg med fettet i førjulstria og ellers.

 

Fettrester etter steking:

Ha alltid som regel at du skal tørke fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.   

Fet mat som vi steker, for eksempel juleribbe, kalkun og kylling, resulterer i masse flytende fett som mange skyller ned i vasken. La stekebrettet eller stekefatet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og ha det i matavfallet.                                           

Flytende matrester:

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke. Alternativt kan du helle flytende matrester over i en tom melkekartong, teipe igjen toppen og kaste den i restavfallet. 

Fett i kasseroller etter koking av noe mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.               

Fett etter baking

Baking av julebakst eller andre smultholdige bakverk, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt og det er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene. Hell opp i solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong og lar fett et stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på.       

Frityrolje/matolje

Skal ikke helles i vasken eller do! Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan også helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er veldig bra å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i avfallet for glass/bokser.                                         

              

                                       For mer info om hvordan du håndterer fettet – se «Fettvett.no»