Ordførerens tale 17. mai 2018 fra Slottsfjellets trapp

banner 8. mai - Klikk for stort bildeKjære alle sammen,
kjære Tønsbergensere,
gratulerer med dagen!

Ordfører i Tønsberg kommune - Klikk for stort bildeDere er et herlig skue her oppe på toppen av Slottsfjellet.  Det er en stor ære og glede for meg  sammen med dere å få starte 17. mai-feiringen her på gammel historisk grunn, i Norges eldste by, Tønsberg.

Vi har faktisk én helt spesiell mann å takke for at Tønsberg har blitt viden kjent som Norges eldste by. Det er den islandske høvdingen og sagaforfatteren Snorre Sturlasson.

I år feirer vi da også at det er 800 år siden Snorre for første gang var på besøk her i Tønsberg som gjest hos den unge regenten, kong Håkon Håkonsson. Snorre ble her i byen over lengre tid og han fikk god mulighet til å besøke historiske steder som Haugar, Berget og Sem kongsgård – foruten å vandre rundt i byens streter og allmenninger og oppleve det yrende byliv. Snorre fikk nok også god tid til å skrive ned historier han ble fortalt av den tidens lokalhistorikere – det er mange fortellinger fra Tønsberg og områdene rundt i Snorres storverk, Heimskringla, som Snorre skrev i tiden etter besøket i Tønsberg.

Det var også i Heimskringla at Snorre skrev at Tønsberg allerede var en kjøpstad, altså en by, i 871. Dette hadde nok Snorre fått informasjoner om under Tønsberg-besøket. Ingen andre norske byer er noe sted beskrevet som eldre enn dette. Det er altså Snorre vi kan takke for at vi om ikke mange år kan feire Tønsbergs 1150 års jubileum. Det kan ingen andre norske byer matche.

Vi kan få vite mer om hva Snorre foretok seg under besøket i Tønsberg og hvordan byen Tønsberg så ut på Snorres tid gjennom Slottsfjellsmuseets utmerkede utstillingen «På sporet av Snorre» i  Tønsberg. Den er vel verdt et besøk!

Men hva har Snorre med 17. mai og grunnlovsfeiringen å gjøre?
Snorres hovedverk, Heimskringla, med fortellinger om de gamle norske middelalderkongene fikk en stadig bredere utbredelse i Norge fra slutten av 1500-tallet og fram mot 1814. I en tid da Norge kun var et anneks tilhørende den danske kongen kunne nordmenn her lese om et selvstendig norsk kongerike og en stolt norsk historie. Dette bidro igjen til en nasjonal vekkelse som spesielt økte i kraft utover på 1700-tallet da flere og flere etter hvert stilte spørsmål om hvorfor den danske kongen skulle ha et slikt grep over det gamle kongeriket Norge. Snorres kongesagaer var ikke den eneste grunn til denne nasjonale vekkelsen, men likevel en viktig del av den. Og hvem vet, uten Snorres kongesagaer hadde veien fram mot selvstendigheten og 1814-grunnloven vært lengre og mer kronglete? Det var blant annet her i Tønsberg at Snorre for 800 år siden hentet kunnskap og inspirasjon til å forfatte sitt storverk.

Tønsberg er som vi hører, en historisk interessant by. Men også en levende og ekspansiv by av 2018. Det arbeides målrettet med å markedsføre kommunen og byen. Prosjektet «Pulserende kystperle» har til formål å opprettholde, forsterke og videreutvikle Tønsbergs attraktivitet. Det er spennende. Mange vil bosette seg i Tønsberg. Akkurat nå er 800 nye boenheter under bygging og planlegging.

Vi vet at Tønsberg er et godt sted å bo, et bra sted å etablere bedrifter og et herlig sted å besøke. Framover står mer enn 100 kulturarrangementer på kjøreplanen. Om få uker er vi igang med Middelalderfestivalen og byens historiske identitet blir synliggjort. Derpå følger Færderfestivalen og senere i høst skal «Klåstadskipet» sjøsettes fra Vikingodden.

Det går slag i slag utover sommer og høst! Byens heia-kultur tyder på at vi vil at mange skal lykkes for å skape byens gode liv.

Men nå er det nasjonaldag i Tønsberg.

Jeg vil få ønske alle en riktig god 17.mai og avslutter med tre ganger hurra !

Hurra, hurra, hurra !

Petter Berg