Ordførerens tale på 17. mai

Tradisjonen tro holder ordføreren sin tale på Slottsfjellet på morgenkvisten på 17. mai. Under kan du lese hennes tale.
 Arkivbilde: fra Frigjøringsdagen 8. mai 2022 i Minneparken Charlotte Svensen

Kjære alle sammen, og gratulerer med dagen!

Endelig er 17. mai her, og endelig kan vi feire igjen – på ordentlig. Og gjett om det skal feires! Sammen, i gater, på torv, i parker, på skoler, på grendehus og i privathjem og -hager – og ikke minst her ved Tønsbergs fremste landemerke, Slottsfjelltårnet, på vårt kulturhistoriske smykke, Slottsfjellet.

Når jeg nå ser dere alle samlet her, blir jeg både glad, stolt og rørt. Dere må utvilsomt være verdens vakreste syn!

Etter to år med pandemi og nedstengninger skal vi igjen få feire vår nasjonale festdag – til fulle – akkurat slik vi alltid har pleid å gjøre det. Vi skal feire vår selvstendighet, vår frihet og våre demokratiske tradisjoner. Og jeg håper og tror at nettopp årets 17. mai blir en dag vi sent vil glemme.

Endelig skal våre skolebarn få gå i tog i gatene, med musikk, sang og hurrarop. Ja, tenk at våre første-, andre- og tredjeklassinger aldri, sammen med klassen sin, har fått gå i et skikkelig 17. mai-tog tidligere. Nå, endelig, er det også de aller yngste elevenes tur til å delta på festen. Jeg er også spesielt glad og stolt over at vi i år har fått stablet et borgertog på beina. Her skal vi feire det fantastiske mangfoldet av frivillige lag og foreninger vi har i kommunen vår.

Men dagen i dag har også fått et dystert bakteppe. Krigens brutale virkelighet har rykket nærmere oss. Et av våre naboland, Russland, startet i februar en rå og hensynsløs invasjonskrig mot Ukraina. Daglig kan vi lese om krigens redsler og ugjerninger, og om krigens brutale realiteter. Denne råskapen går sterkt inn på oss alle. Vi blir opprørte og kan vanskelig fatte hvorfor sånt igjen kan skje her i Europa.

I dag, på Norges nasjonaldag, minner dette dystre bildet oss om at 17. mai ikke bare dreier seg om å feire Norges selvstendighet og vår grunnlov. 17. mai handler i høyeste grad også om å vise internasjonal solidaritet. Vi er ikke alene i verden, og freden og friheten kan være skjør. Det har også vår egen historie vist oss.

I 1814 var det landet vårt som ble en kasteball for mektige stormaktsinteresser. I spillet om Norge betydde det lite hva nordmennene selv måtte mene. Men 1814 ble likevel et avgjørende vendepunkt for vår nasjon, og et knippe framsynte eidsvollsmenn ga oss en grunnlov som var tufta på liberale ideer om nasjonenes suverenitet og menneskers likeverd.

Freden og friheten kan aldri tas for gitt. Det viser ikke bare krigen i Ukraina oss, men også utallige andre konflikter som akkurat nå rammer et stort antall mennesker rundt om i verden. Freden og friheten må vi derfor forsvare hver eneste dag. Vi må ikke bare stå opp for vårt eget lands umiddelbare interesser, men også vise internasjonal solidaritet og medmenneskelighet. Bare på den måten kan vi bidra til å sikre vår egen trygghet og fred.

Samtidig som vi fordømmer Russlands krigshandlinger og støtter Ukrainas heroiske kamp for eget lands suverenitet og frihet, er det viktigere enn noen gang at vi nå møter både russere og ukrainere her i landet, og her i Tønsberg, med respekt og omsorg. Den jevne russer kan ikke holdes ansvarlige for russiske myndigheters brutale handlinger. Vi må ikke la vår sterke fordømmelse av Russlands invasjonskrig gå ut over personer med russisk tilknytning her i vårt nærmiljø. Vi må ta vare på hverandre – uansett bakgrunn og nasjonalitet.

I dag er vi så heldige å få møte ukrainske barn i barnetoget. Barn som nylig har måttet flykte fra krigen. Men vi møter også barn fra familier fra andre land som har måttet flykte fra krig, terror eller andre umenneskelige forhold. Også barn med russisk tilknytning møter vi glade og jublende i barnetogene våre. Alle sammen fortjener å være del av fellesskapet vårt og å bli behandlet med respekt og medmenneskelighet.

Alle er del av vår mangfoldige og flerkulturelle nasjon. Dette mangfoldet er uten tvil en styrke for alle oss som lever her i samfunnet vårt. Vi har alltid mye å lære av hverandre. Og ved å vise respekt og omsorg for hverandre etterlever og styrker vi samtidig de liberale ideene som ligger i vår grunnlov. Slik bevarer og videreutvikler vi freden, menneskeverdet og vårt demokrati.

Gratulerer med dagen!