Pålegger serveringssteder å registrere gjester

Nå må serveringssteder med skjenkebevilling registrere kontaktopplysninger til de gjestene som tillater det – og oppfordre gjestene til å samtykke.Klikk for stort bilde

- Dette er et nytt krav fra regjeringen i den såkalte koronaforskriften. Smittesporing er en svært viktig del av arbeidet med å håndtere pandemien, og da er registrering av gjester som er tilstede ved serveringsstedene av stor verdi, sier kommuneoverlege Sigmund Skei.

Det er tilstrekkelig å registrere opplysningene til én person i hver gruppe, men serveringsstedene skal likevel oppfordre flest mulig til å oppgi sine kontaktopplysninger. Dette må være informasjon som gjør det mulig å komme i kontakt med gjesten, og opplysningene skal kun benyttes til å bistå kommunen i smittesporingsarbeidet.

- Man må også registrere dato og klokkeslett for besøket, og om mulig gjestens plassering i lokalet. Gjestene som registreres må også bli informert om formålet med registreringen, og få opplysninger om hvor lenge kontaktinformasjonen oppbevares, sier Skei.
Klikk for stort bildeKommuneoverlege Sigmund Skei.

- Klart til gjestene kommer

Både hygiene- og avstandsreglene gjelder fremdeles.  Serveringsstedene må ha rutiner for god hygiene og godt renhold, og sørge for at rutinene blir overholdt. I tillegg skal det sørges for at gjester og personell kan holde minst én meters avstand til personer i annen husstand.

- Nå presiseres det i forskriften at det skal være tilrettelagt for én meters avstand allerede før gjestene kommer. Medlemmer av samme husstand kan sitte tettere enn med enn med én meters avstand, men da må man tilrettelegge for dette etter at gruppen har ankommet, sier Skei.

Serveringsstedene har også ansvar for å minne gjestene om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.

Fra og med 12. oktober er det igjen ordinære skjenketider som gjelder for serveringsstedene.

Se oppdatert koronaforskrift her.