Regler for røyking på uteserveringssteder

Klikk for stort bildeEn liten påminnelse til alle bevillingshavere i Tønsberg kommune om reglene som gjelder for uteserveringssteder.

På uteserveringer kan røyking tillates dersom området ikke bygges inn så mye at det hindrer tilstrekkelig naturlig ventilasjon.

Aksjon uteservering

Ved kontroll «aksjon uteservering» i helgen 14. juni kl. 21.30 – 15. juni 2019 kl. 01.55 ble det gjennomført 17 tobakkskontroller i Tønsberg kommune med fokus på at luften skal være fri for tobakksrøyk på restaurantenes uteserveringer.

Det ble avdekket at 7 av de 17 kontroll-stedene hadde for tette uteområder, slik at lovens krav ikke tilfredsstilles.

Sanksjoner

Tilsynsmyndighetene kan pålegge retting og tvangsmulkt etter tobakks-skadeloven § 8.

Tønsberg kommune oppfordrer samtlige bevillingshavere, om å sjekke at deres uteområder er i henhold til lovverket, for å slippe fremtidige sanksjoner.

 

Dette sier Tobakkskadeloven § 25

«I lokaler hvor allmenheten har adgang skal lufta være røykfri. Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og serveringslokaler.

Med serveringslokale menes lokaler der det foregår servering av mat og/eller drikke, og hvor forholdene ligger til rette for at man spiser eller drikker på stedet».

Uteserveringer

  • På uteserveringer kan røyking tillates dersom området ikke bygges inn så mye at det hindrer tilstrekkelig naturlig ventilasjon.
     
  • Serveringsstedene er ansvarlige for at deres uteservering er i henhold til lovverket.
     
  • I en del tilfeller kan ulike former for skjerming hindre naturlig utlufting og føre til at røyking på uteserveringen blir forbudt. For eksempel kan eventuelle levegger ikke være høyere enn til sittende skulderhøyde dersom det er tak/markise over uteserveringen.
     
  • Det må ikke sive røyk inn i lokalene fra uteserveringen.