Slik behandler du skabb - kommuneoverlegen gir råd

Det er registrert tilfeller av skabb i Tønsberg denne våren, spesielt på Vear. Mange har vært hos hudspesialist, men har erfart at de ikke er blitt bra etter behandling.  Det har vært mye engstelse i lokalmiljøet på grunn av dette.

Kommuneoverlegen gir disse rådene:

Behandling av skabb

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.

Skabbsmitte behandles med Nix® krem (permetrin). Den kan kjøpes uten resept på apoteket. Hele hudoverflaten skal smøres inn unntatt ansikt og hodebunn. Hos voksne og barn over to år smøres hode og ansikt kun ved synlige skabbangrep i disse områdene. Hos eldre og barn under to år skal også hals, ansikt, ører og hodebunn smøres.

Etter minst 12 timer bør man dusje eller bade. Har man vasket hendene før åtte timer er gått bør hendene smøres på nytt.

I forbindelse med lokal behandling må  klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i 5 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer.

Alle familiemedlemmer må behandles

I tillegg til den syke skal alle familiemedlemmer og nære kontakter behandles, selv om de ikke har kløe, utslett eller andre tegn på smitte. Behandlingen bør skje samtidig for alle. Selv om behandlingen er vellykket, kan kløen vedvare i opptil fire til seks uker. En kortisonsalve vil kunne dempe denne kløen.

Barn bør holdes borte fra barnehage eller skole til dagen etter at behandling er startet.

Behandlingen med Nix bør gjentas etter en uke

Opplevelse av at behandlingen ikke virker

Opplever du kløe etter behandling, kan det skyldes en allergisk-/ overfølsomhets reaksjon i huden. Kløe inntil 4- 6 uker etter korrekt behandling betyr ikke at behandlingen ikke virker. Resistens mot Nix er ikke sett i Norge.

Hvordan smitter skabb?

Man får ikke skabb av å håndhilse. Smitte krever normalt hudkontakt i et kvarter eller mer.

Symptomer

Kløe og utslett (nupper) starter på hender, kan så spre seg til lyske og hele kroppen. Klør ofte mest om natten.

Mer Informasjon på FHI.no