To nye smittede i Tønsberg

Det er bekreftet to nye smittede i Tønsberg kommune søndag morgen. Det betyr at Tønsberg nå har 13 smittede de siste 14 dagene. Smittesporing pågår på de sist meldte, og det er god kontroll på øvrige smittede.

Økt smittetrykk

- Vi ser et økt smittetrykk i Tønsberg, men vi har per nå god kontroll. Rask identifisering av nærkontakter er det viktigste vi kan gjøre for å holde smitten nede, forteller assisterende kommuneoverlege Per Kristian Opheim.

Han understreker at Folkehelseinstituttet ikke operer med begrepet «røde områder» i Norge, det er en betegnelse som kun brukes om utlandet, og at Tønsberg i så måte ikke er «rødt».

- Å bruke 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager gir ingen mening. Da vil for eksempel en kommune med 5 000 innbyggere bli rød ved bare en smittet innbygger, forklarer han.

Ekstraordinært krisemøte

Kriseledelsen i Tønsberg kommune var samlet til et ekstraordinært møte søndag formiddag.

-Vi ser at smitten øker, og vil be alle innbyggere om å være ekstra oppmerksomme på hvor de er og hvem de er sammen med. Det er helt naturlig at smittede opplever det som stressende i starten, og at det da kan være vanskelig å huske hvor de har vært og hvem de har møtt. Rask smittesporing er en suksessfaktor for å holde smitten nede, og desto mer den smittede husker av nærkontakter og bevegelser, desto lettere er det for smittesporerene våre, oppfordrer ordfører Anne Rygh Pedersen.

Pedersen forteller at det skal være nytt møte i kriseledelsen mandag morgen, og at kommunen fortløpende vil vurdere å sette inn ytterligere tiltak for å håndtere situasjonen med økt smitte.