- Vi er godt rustet

- Vi følger utviklingen tett, og kan øke beredskapen kjapt dersom situasjonen krever det, sier ordfører Anne Rygh Pedersen. Antallet positive koronatester i Tønsberg har økt de siste ukene, men kommunen er godt rustet til å håndtere situasjonen. Ordfører Anne Rygh Pedersen - Klikk for stort bildeOrdfører Anne Rygh Pedersen

Både nasjonalt og lokalt har antallet nye smittetilfeller økt kraftig de siste ukene. De nasjonale tallene viser 1760 nye smittetilfeller i snitt per dag de siste syv dagene. Det er en øking på 20 prosent sammenlignet med tilsvarende gjennomsnittstall for én uke siden.

- Også lokalt ser vi en betydelig økning i antallet nye smittetilfeller. I løpet av de to første dagene av uken har vi registrert 48 nye tilfeller i Tønsberg. Jeg forstår at slike tall kan skape bekymring, men kommunen er godt rustet til å håndtere situasjonen, sier Anne Rygh Pedersen.

- Tåler mer smitte

For selv om antallet nye smittetilfeller øker, er presset på helsetjenestene foreløpig ikke altfor stort.

- En svært stor andel av innbyggerne i Tønsberg er nå vaksinert, og vi vet at vaksinen gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Dermed tåler samfunnet mer smitte enn vi gjorde før folk hadde fått vaksinen. Nå er vi også i full gang med å gi oppfriskningsdosen både til eldre, helsepersonell og personer i risikogrupper. Dette vil føre til at disse er enda bedre beskyttet mot alvorlige sykdomsforløp, sier ordføreren.

Dermed er det presset på helsetjenestene, ikke antallet smittetilfeller i seg selv, som blir avgjørende for om kommunen skal iverksette eventuelle lokale tiltak.

- Det er disse vurderingene som nå gjøres både lokalt og nasjonalt. For øyeblikket er det tre pasienter innlagt på sykehus med korona i Vestfold. Det kan bli aktuelt å vurdere lokale tiltak dersom presset på helsevesenet skulle bli for stort, og vi kan øke beredskapen og sette inn tiltak ganske kjapt. Men det er altså ikke situasjonen nå, sier Rygh Pedersen.

- Ta ansvar

Ordføreren oppfordrer innbyggerne til fortsatt å følge normale smittevernråd i hverdagen.

- Nå lever vi mer eller mindre som normalt, men det er viktig at vi fortsatt er bevisste på at det er koronasmitte i samfunnet vårt. Det aller viktigste er at man holder seg hjemme hvis man er syk og har symptomer på korona, og at man tester seg for å utelukke smitte. Slike tester kan man enkelt gjennomføre selv, sier hun.

Samtidig oppfordrer hun alle til å takke ja til vaksine.

- Vi vet at vaksinen gir beskyttelse mot smitte, og at de som likevel blir smittet blir mindre alvorlig syke. Derfor oppfordrer jeg folk til å takke ja, og jeg håper at også de som nå får tilbud om en oppfriskningsdose vil benytte seg av tilbudet, sier hun.