Klimavtrykket av to ukers ferie

Her kan du dele dine innspill med oss, og lese klimafakta om ulike feriereiser. Scroll lenger ned på siden for å lese fakta.  Bilde av utstilling fra klimastien, kofferten på Ringshaugstranda - Klikk for stort bildeKofferten finner du på Ringshaugstranda. Utstillingene i klimastien er laget av Thomas Horne og Eivind Platou.  

 

Kort oppsummert

En helgetur til New York tilsvarer:

  • Interrail i tre måneder
  • Biff til middag hver dag i et helt år
  • Mer enn et års gjennomsnittlig norsk kosthold
  • 30 stykker iPhone 11
  • Oppussing til 50.000 kr

Tips

  • Gjør alt du kan for å unngå fly!
  • Tenk kortreist ferie. Norge, Norden og Nord-Europa ligger for dine føtter!
  • Gjør reisen til en del av ferieopplevelsen. Hva med interrail til sydenferien i Malaga? Med overnattinger i Paris og San Sebastian på veien. Det kan jo ikke bli bedre!
  • Hvis du først skal på ferie på andre siden av kloden, bli så lenge du kan, og dropp langtur i årene som kommer.

Forklaring

Kilde: Thomas Horne, Den store klimaguiden, Forlaget Press, 2020. Eksemplene i denne sammenstillingen er basert på klimakalkulatoren til Chalmers Tekniska Høgskola, www.klimatsmartsemester.se. 

Klimaavtrykket av feriene dine avhenger veldig av hva slags ferievaner du har. Forskjellene er enorme mellom feriene med minst utslipp, som hytte-til-hytte-vandring på fjellet eller telt- og sykkeltur ved sjøen, og de feriene med størst utslipp, som sydenferie og ikke minst interkontinentale reiser til Nord-Amerika eller Asia og Australia.

Reise med fly

Nå kan man forsvare feriens klimaavtrykk med at ferien kun varer noen få uker hvert år, og da må vi kunne unne oss litt ekstra kos. Det er jo alt det andre man gjør hver dag gjennom hele året som teller mest. Det kan stemme i de fleste tilfeller, og stort sett kan man med god samvittighet ha langt større klimaavtrykk i løpet av ferieukene enn en gjennomsnittlig hverdagsuke og likevel komme greit ut i sitt personlige klimaregnskap. Problemet oppstår om man har lagt til seg spesielt klimauvennlige ferievaner. Med kun én feriereise til New York har du nemlig brukt opp like mye som hele det årlige klimaavtrykket til en gjennomsnittlig inder.

Det er ferier som innebærer flyreise som har spesielt stort klimaavtrykk, og særlig de lange interkontinentale reisene. Forbrenningen av drivstoffet gir store utslipp av klimagasser, og disse er spesielt virksomme når de slippes ut høyt oppe i atmosfæren.

Reise med bil

Selv bilferien i Europa kan komme bedre ut enn flyreise til samme destinasjon. Med fire personer i en stor dieselbil svir dere av rundt 270 kilo CO2e per hode tur–retur Barcelona, mot 699 CO2e med fly. Altså godt under halvparten. Også med bare to i bilen kommer dere så vidt bedre ut enn med fly.

Reise med tog

Tog er nesten alltid best i Norden, men nedover på kontinentet kan det være litt annerledes. Fire ikke så storvokste personer vil faktisk slippe ut mindre klimagasser om de får plass i en mellomstor dieselbil enn med toget, så lenge den europeiske elmiksen er såpass lite grønn som den er i skrivende stund. Dette er imidlertid i rask endring og stadig mer av det europeiske tognettet er elektrifisert.

Men husk, du kommer slett ikke så verst ut om du tar med familien på en sydentur i året, hvis dere ellers lever klimavennlig med minst mulig bilkjøring, kjøttkonsum og luksusforbruk.