Interpellasjon til kommunestyremøtet 05.02.2020 - kutt ved sykehuset i Vestfold om Holmestrand kommune overføres til Vestre Viken

Fra H, ved Lise Lorentzen (gruppeleder)

Til ordfører

Den 31.desember 2019 varslet Tønsbergs Blad at det kan bli dramatiske kutt ved Sykehuset i Vestfold hvis hele Nye Holmestrand kommune overføres til Vestre Viken i Drammen.  Tønsbergs ordfører uttrykte i samme artikkel stor bekymring for om dagens helsetilbud i så fall kan opprettholdes.

I Høyre deler vi denne bekymringen. For ifølge sykehusdirektør Stein Kinserdal vil disse kuttene i tilfelle bli dramatiske. I første rekke for fylkets pasienter, men også for de ansatte ved sykehuset som sammen med spesialistfunksjonene kan få nedskjæringer.

Helse Sør-Øst er inndelt i 11 helseforetak, hvor Sykehuset i Vestfold og Vestre Viken er to av disse. I Vestfold er alle kommunene bortsett fra Svelvik og Sande tilknyttet Sykehuset i Vestfold. Siden Hof, Holmestrand og Sande fra 2020 er én kommune, oppstår spørsmålet om hvilket helseforetak innbyggerne der skal tilhøre. I dag er Sande med ca. 10 000 innbyggere i Vestre Viken. Resten av kommunens 14 000 innbyggere tilhører Sykehuset i Vestfold.

Sykehuset i Vestfold blir i 2021 ferdigstilt etter utbygging. Sykehuset er dimensjonert for å motta Vestfolds innbyggere. Vestre Viken sykehus i Drammen er derimot ikke bygget, og er ikke forberedt på dette økte tilfanget av pasienter fra Holmestrand.

Dersom Holmestrand med ca. 24 000 innbyggere overføres til Vestre Viken, viser beregninger at Sykehuset i Vestfold mister rundt 92 mill kroner i faste inntekter. Dette er summen av ca. 200 mill kroner i tapte faste inntekter og i reduserte kostnader.

Det antas at SiV får en lavere aktivitet enn i dag hvis Holmestrandpasientene i større grad velger Vestre Viken enn inndekningen i veksten i pasienttilfanget fra resten av Vestfold.  I følge det Kinserdal opplyser til Høyre, er det umulig å tallfeste konkret, men det er ingen overdrivelse hvis SiV må redusere sine kostnader med 150-200 mill kr pr år.

Hvis dette skjer må flere store reduksjoner gjøres, som stenging av sengeposter, Larvik sykehus, Kysthospitalet og redusere fagspesifikke vaktordninger. Hvis netto utfordring er 150 mill kr tilsier det at SiV må redusere med 150 årsverk som utgjør 200 personer. Dette vil føre til endringer i spesialisthelsetjenestetilbudet i Vestfold som vil få konsekvenser for hele Vestfolds befolkning.

Ordfører, det er styret i Helse Sør-Øst som tar den endelige beslutningen om hvorvidt nye Holmestrand kommune skal tilhøre Sykehuset i Vestfold eller Vestre Viken i Drammen. Forslaget til eventuelle endringer sendes ut på høring før beslutning tas før sommeren 2020.

Spørsmål

På denne bakgrunn vil jeg på vegne av Høyre spørre ordføreren hvilke muligheter Tønsberg kommune har for å bidra til sikring av dagens sykehustilbud for våre innbyggere. Og videre hva hun konkret vil gjøre i saken. Høyre vil støtte et forslag om en felles høringsuttalelse fra Tønsberg kommune, siden Sykehuset i Vestfold er av avgjørende viktighet både for fylkets innbyggere og for kommunen.

Svar fra ordfører

Jeg vil takke interpellanten for å reise en viktig problemstilling.

Sykehuset i Vestfold er viktig for innbyggerne i Tønsberg kommune, og det er av stor betydning for oss at sykehuset skal kunne levere så gode tjenester som mulig. I dag er innbyggerne i nye Holmestrand kommune fordelt mellom Sykehuset i Vestfold og Vestre Viken helseforetak. Dersom alle innbyggerne i den nye kommunen overføres til Vestre Viken i Drammen, vil dette medføre betydelige kutt og redusert tjenestetilbud ved Sykehuset i Vestfold.

Slik jeg ser det, hører Holmestrand kommunes befolkning naturlig til under Sykehuset i Vestfold. Holmestrand er en naturlig del av det nye fylket Vestfold og Telemark, og nesten 60 prosent av innbyggerne hører allerede til ved vårt sykehus. Sykehuset i Vestfold er dimensjonert for å kunne betjene hele «gamle» Vestfold, og vil stå ferdig etter en omfattende utbygging allerede i 2021.

Et kutt på 150 årsverk ved Sykehuset i Vestfold, vil være dramatisk. Det er ingen tvil om at et så omfattende kutt vil få konsekvenser. Vi risikerer at fagmiljøene blir svekket, spesialiteter står i fare for avvikling og sengeposter både ved sykehuset i Larvik og ved Kysthospitalet kan bli stengt. Dette vil innebære et svekket helsetilbud til oss som blir igjen. Konsekvensene vil merkes for innbyggerne i Tønsberg, men også for alle andre innbyggere i Vestfold. Jeg håper og tror derfor at kommunene i Vestfold vil stå sammen om å kreve at vårt sykehustilbud ikke blir svekket, og at innbyggerne i Holmestrand må tilhøre Sykehuset i Vestfold – ikke Vestre Viken i Drammen. Så får vi vurdere om vi bør støtte Holmestrands krav om å få en delt løsning, hvilket jeg har forstått kan være akseptabelt for sykehuset i Vestfold. Det er imidlertid usikkert om det er en løsning helseforetaket vil godta.

Det er, som interpellanten også redegjorde for, styret i Helse Sør-Øst som skal ta beslutningen i denne saken. Før beslutningen tas, skal saken ut på høring. Høringsnotatet er foreløpig ikke sendt ut. Jeg kan forsikre interpellanten om at jeg vil ta initiativ til at Tønsberg kommune leverer en høringsuttalelse der vi er tydelige på vårt krav, og jeg er glad for signalene om at Høyre er på linje med posisjonen i denne saken. Ordførerne i Vestfold er allerede i dialog om saken, sykehustilbudet vårt er det viktig at vi står sammen om som region. I dag har vi vært i møte med stortingsbenken vår, og sykehuset har vært tema også der. I tillegg vil jeg oppfordre alle partiene om også å bruke sine «partikanaler» i denne viktige saken