Seksuelle overgrep og bekymringsfull og skadelig seksuell atferd.

Verdens helseorganisasjon har definert seksuelle overgrep mot barn som et økende folkehelseproblem. 

Det anslås at mellom 30-70 % av de seksuelle overgrepene er utført av andre barn og unge i ulike land.

Tidlig innsats er viktig for å forebygge denne utfordringen. Derfor er det viktig at trygge voksne som møter barn og unge har kunnskap om seksuelle overgrep utført av voksne, og når seksuell atferd blant barn og unge blir bekymringsfull og skadelig

Seksuelle overgrep mot barn utført av voksen:

  • Dersom du har en bekymring for at et barn er utsatt for seksuelle overgrep av en voksen må du søke råd/ melde fra til ekspertise:

    • Politiet- Ring politiets sentralbord på 02800 og spør om å snakke med noen som jobber med vold mot barn.   
    • Barnevernvakten- Tønsberg kommune. Barnevernvakten er barnevernets beredskapstjeneste. Du kan kontakte barnevernvakten for råd, veiledning og hjelp, og for at de skal undersøke saken videre. Telefon: 33 31 02 03
    • Statens barnehus er i Sandefjord. Gir råd og veiledning ved mistanke om vold og overgrep mot barn. 
    • SMISO- Vestfold er senter mot incest og seksuelle overgrep i Vestfold. Se de ulike hjelpetilbudene her. Kan ringe døgnet rundt, alle dager i året og kan være anonym. Telefon: 33 35 77 77
    • Alarmtelefonen er en gratis tjeneste for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. Voksne kan og ta kontakt. Telefon 116 111. De har også en anonym chattetjeneste.

Seksuelle overgrep mot barn utført av andre barn og unge

-  En dag skjer en hendelse i storefri bak skuret ved gymsalen. Hugo (9 år) har presset en jente i klassen fast til veggen, tatt hånda inn i buksa og presset en finger inn i skjeden hennes. 

Utdrag fra boken Skadelig seksuell atferd i skolen. Hvem kan hjelpe meg? Av Kjersti Draugedalen og  Helle Kleive. 

Når et seksuelt overgrep utføres av et barn eller en ungdom under 18 år bruker vi benevnelsen skadelig seksuell atferd (forkortet SSA) i Norge. Det er ofte lite kjent at en stor del av seksuelle overgrep mot barn og unge utføres av andre barn og unge, hvor andelen for tiden anslås for å være mellom 30-70% i ulike land. 

I henhold til FNs (1989) barnekonvensjon utgjør SSA et klart brudd på barns rettigheter til beskyttelse og et trygt oppvekstmiljø. Likevel oppstår det ofte et dilemma i forhold til profesjoners håndtering og tiltak da de seksuelle krenkelsene skjer mellom barn, og hvor barnet/den unge som utviser SSA ofte har vært utsatt for belastende opplevelser og selv har behov for omfattende hjelp.

SSA-saker skaper ofte ekstra utfordringer i forhold til prosedyrer og roller i det tverretatlige samarbeidet. Vi har derfor viet ekstra plass til problematisk og skadelig seksuell atferd på denne nettsiden for å ruste profesjonelle til å både forebygge grenseoverskridende seksuell atferd og sette inn tiltak på tidligst nivå.  

Bekymringsfull / problematisk seksuell atferd

Bekymringsfull eller problematisk seksuell atferd kan av og til være vanskelig å definere og begynner ofte med en magefølelse på at noe ikke er greit eller innenfor. Atferden kan være bekymringsfull på grunn av intensitet og hyppighet eller manglende samsvar med aldersmessig og utviklingsmessig modenhet.

I Norge brukes kartleggingsverktøyet Trafikklyset for å hjelpe fagpersoner med å skille mellom sunn (grønn), bekymringsfull (gul) og skadelig (rød) seksuell atferd.  

Eksemplene er hentet fra seksuellatferd.no

Skadelig seksuell atferd

Skadelig seksuell atferd bærer preg av å være overdreven, hemmelighetsfull, grenseoverskridende, tvangspreget eller truende. Denne atferden indikerer behov for umiddelbar reaksjon og handling fra voksne. 

Seksuell atferd hos barn og unge kan være skadelig når:

  • Det er forskjell på maktforhold, modningsnivå og alder mellom de involverte.
  • Det er bruk av trusler eller tvang.
  • Det er manglende samtykke.
  • Atferden er preget av hemmelighold.
  • Atferden øker selv om den blir forsøkt stoppet.
  • Den som har blitt utsatt er preget av negative følelser.

Eksemplene er hentet fra seksuellatferd.no

Rutiner når SSA har skjedd i en barnehage/ skole/ annen type institusjon 

Når det skjer SSA i barnehage, skole eller annen type institusjon så er det viktig å ha gode rutiner på hva som gjøres. I et flytskjemaet får dere en oversikt over hvem som skal gjøre hva i de forskjellige institusjonene. Nedenunder så forklares også hva samråd og trygghetsplan er. 

Bildet av et flytskjema - Klikk for stort bildeEt flyt-skjema som kan brukes i SSA-saker. ​​​​​​

Referansene vi har brukt i denne teksten finner du under verktøy og ressurser SSA