
Mer konkret skal 9 av 18 undervisningstimer i uka settes av til barnestyrt lek og uteskole. Rammeverket som er utarbeidet ivaretar også det faglige og viser til læreplanen, grunnleggende ferdigheter og kompetansemål. Når barna skal leke mer i skolen, er det svært viktig å jobbe med voksenrollen i lek. De voksne må være på, følge med, legge til rette og noen ganger delta i lek for å sikre at alle barn er inkludert.
Bakgrunn for prosjektet
Da 6-åringene begynte på skolen i 1997, var tanken at 1.-4.trinn i skolen skulle bygge på det beste fra skole og barnehage, og være preget av en overgangspedagogikk. Evalueringen av seksårsreformen viser, kort oppsummert, at den frie leken har forsvunnet fra klasserommene. Med seksårsreformen økte grunnskolen fra ni til 10 år, og det er vist at grunnskolen er økt med enda flere timer tilsvarende ytterligere ett skoleår.
Til tross for betydelig flere timer med norsk og matematikk og andre teoretiske fag, er ikke resultatene på nasjonale kartleggingsprøver noe bedre. Det er flere og flere som strever med psykiske helseplager, mobbetallene øker og skolefravær ser også ut til å være økende.
Tønsberg kommune ønsker å snu denne trenden og siden grunnskolen er økt med hele to år, kan det med god samvittighet settes av god tid til lek i 1. klasse.
Du kan lese mer om prosjektet og bakgrunnen for prosjektet i Rammeverket.
Lekende lett skolestart i media
Utdanningsnytt: Setter av halve timeplanen til lek
(Publisert 24.05.2024. Sist oppdatert 26.08.2024)
Tønsbergs blad: Nå skal barna i Tønsberg leke mer i skolen (krever abonnement)
(Publisert 06.08.24)
Podkast Lærerrommet: Hvordan får vi en mer lekende skolestart?
(publisert 03.08.24)
Klassekampen: Så liten, så stort (krever abonnement)
(Publisert 24.08.24)
Innslag på Dagsrevyen fra Kirkevoll skole (Velg innslag nr 14 "Lek i skolen#)
(Publisert 09.09.24)
Utdanningsforbundet: Lekende lett skolestart
(Publisert 16.12.2024)
Lekende lett skolestart var et innslag i Dagsrevyen 9. september 2024. Da besøkte de Kirekevoll skole