Mentorordningen

Målgruppe: Et individuelt tilrettelagt mentorprogram for opptil 10 introduksjonsdeltakere med høy utdanning eller yrkeserfaring fra hjemlandet eller Norge. Programmet vil bestå av å matche deltakerne med en faglig og personlig egnet mentor samt finne en trainee- eller praksisstilling i passende bedrift. Målet er at deltakerne oppnår kompetanseheving, får et større profesjonelt nettverk og står sterkere til å få lønnet arbeid innen sitt yrke i et norsk arbeidsmarked. Deltakere av begge kjønn, og Rekruttering av deltakere vil primært skje gjennom to rekruttbaser; Introdeltakere; ex-introdeltakere

Mål: Målet er at deltaker får lønnet arbeid, om enn bare litt, i løpet av mentorperioden. Vi rapporterer individuelt i form av case beskrivelser, og har som mål at samtlige er nærmere arbeid enn de var ved oppstart.

Varighet og finansiering: Vestfold og Telemark fylkeskommune finansierer 70% av prosjektet, som har en varighet på ett år av gangen, til sammen tre år.  Oppstart var i 2020.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jobbteam i Tønsberg Læringssenter/IAO har god erfaring i å skaffe praksisplasser og jobb, og har utviklet et vidt nettverk av offentlige og private samarbeidspartnere. Dette nettverket vil Jobbteam bruke for å rekruttere mentorer og bedrifter/instanser som kan tilby trainee- og praksisplass som del av prosjektet.

Strategien i prosjektet er å lage et individuelt tilrettelagt program for deltakere med yrkeserfaring fra hjemlandet og som har behov for å formalisert denne kompetansen, kanskje på sikt som for eksempel gjennom ordningen fagbrev på jobb. Deltakerne i prosjektet har deltatt i ordinær norskundervisning samtidig som de har hatt praksis 2-3 dager i uken i bedrifter som passer deres faglige bakgrunn og yrkesønsker. Dette kombineres med kvalifiserende kurs, hvis det er effektivt. Målet ved prosjektet er at deltakerne får lønnet arbeid innen faget sitt, og kanskje fagbrev på sikt. KiB prosjektet har gitt IAO og jobbteam verdifull erfaring i hvordan introduksjonsdeltakere med arbeidserfaring kan få innpass i arbeidsmarkedet, da særlig hvor viktig det er å identifisere kompetansen og kompetansegapet til hver enkelt deltaker. Modell for mentorordningen er at kartlegging, individuell tilpasning og et knippe gode verktøy, deriblant mentor, skal virke sammen mot mål om arbeid.

Kartlegging av kompetanse og hvilke tiltak som trengs for å øke kompetansen til deltakeren (eksempel sertifikater og kurs) blir gjort i samarbeid med eksterne instanser som fylkeskommune, opplæringskontor og bedrifter. Jobbteam har hatt tett oppfølging av deltaker og praksissted for å vurdere progresjon og videre opplæringsbehov. Alle deltakerne i mentorordningen har altså lang praksis i bedrifter. Ved å etablere en mentor- og traineeording for disse deltakerne, kan vi ta dette prosjektet til neste nivå og sørge for at deltakerne får enda bedre opplæring og karriereutvikling i bedriftene, samt at bedriftene tjener på økt mangfold og erfaringsutveksling.

Rekruttering av traineeplasser skjer gjennom arbeidet til Jobbteam. Vi opplever ikke at det byr på særskilte problemer. Utfordringen ligger i å finne rett plass for deltakeren. Derfor er det viktig med god kartlegging. TL/IAO har etablert et kartleggingsteam, som i løpet av 2021 vil kunne levere en god kartleggingsmal. Etter kartlegging og oppfølging av deltaker, vil jobbteamet rekruttere egnete arbeidsplasser.

Mentorer rekrutteres i tre rekruttbaser. Primært i samme bedrift de arbeider i. Sekundært finner vi mentorer utenfor bedrift, med relevant fagbakgrunn. Tertiært engasjerer vi en kompetansebedrift som går inn i arbeidsplass og driver veiledning. Noen ganger er det flere mentorer inne som koordineres av en person i bedriften, som rapporterer. IAO etterspør rapporter av mentorer, på hva som er gjort, hvor ofte og hvordan.

Mentorordning egner seg godt til å sette sammen i tiltaksknipper, hvor kompetansehevende kurs, samtaletrening, norskundervisning og annet settes sammen i et individuelt tilpasset opplegg. Vi ser at denne arbeidsmetoden gir resultater.

Vi ønsker å samarbeide med NAV om tiltak rettet inn mot bedrift og deltaker for å ytterligere forsterke verktøykassen. Målet må være at deltaker får lønnet arbeid, om enn bare litt, i løpet av mentorperioden.

Oppfølging er særdeles viktig i ordningen. Her avdekkes behov som kan fylles med tilleggstiltak. Både arbeidsgiver, mentor og deltaker skal følges opp.

Deltakere tas opp etter vurdering av effekt for deltakere i introprogrammet, og/eller personer med behov for kvalifisering i registrert i NAV. Deltakere søker ikke.

Kontaktperson:   Renate Roaldset renate.roaldset@tonsberg.kommune.no

 

Produkt

Mentorordningen
Tittel Publisert Type
Deltaker og mentorrelasjon

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Deltaker og mentorrelasjon.pdf
Mentor og mentorrollen

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Mentor og mentorrollen.pdf
Mentoravtale - mal

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Mentoravtale - mal.pdf
Samarbeidsavtale om mentorordning 1

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Samarbeidsavtale om mentorordning 1.pdf
Vedtak om mentorordning

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Vedtak om mentorordning.pdf

Artikkelliste