Samtaletrening

Målgruppe: Introduksjonsdeltakere, jobbsjansen, og 4. års intro deltakere, som har behov for mer muntlig norsktrening, utenom vanlig opplæring

Mål: Prosjektet skal øke sjansene for å etablere en varig tilknytting til arbeid, overtid, for alle.

Varighet og finansiering: Prosjektet finansieres i sin helhet av Tønsberg kommune.  Det ble igangsatt 010121 med 70% stilling.  Fra 0108 utvides dette til 100% stilling. Prosjektet evalueres ultimo 2021.  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet dreier seg om individuelt tilrettelagt samtaletrening på arbeidsplass, hvor deltaker har fått etablert en langvarig praksisplass med mål om tilnærming til arbeid. Prosjektet settes i gang enten etter at rettigheter til norskopplæring har gått ut, eller parallelt med norskopplæring.

Vår hypotese er at prosjektet kan bidra til relasjonsbygging på arbeidsplassen, både med kolleger og arbeidsgiver, og dermed også muligheten for arbeid. Vi har også en hypotese at for noen er praktisk tilnærming til språk nøkkelen til større språkforståelse, og dermed også større motivasjon til å praktisere språket. Individuell samtaletrening søker å utfordre deltaker intensivt, og gi oppgaver som skal øves på til neste gang. Samtaletreningen skal være arbeidsrettet og bevege seg mot å kunne håndtere løpende arbeidsrelevant kommunikasjon på arbeidsplassen, og også etablere større selvtillit til å etablere relasjoner med arbeidskolleger, på norsk.

Samtaletrening gjennomføres med ansatt lærer med pedagogisk kompetanse, som ambulerer til den enkelte deltakers arbeidsplass. Lærer har kontakt med jobbteam, og en koordinator i jobbteamet. Lærer presenteres for arbeidsgiver, og intervjuer arbeidsgiver om arbeidsplassen. Lærer følger opp deltaker og arbeidsgiver for å avdekke språklige utfordringer på arbeidsplassen, og trene deltaker spesifikt på dette, muntlig. Lærer arbeider med muntlige ferdigheter. Det lages en individuell opplæringsplan, og opplæringen følges opp med oppgaver i mellom hvert møte. Møtene varer 1,5 time (2X45 min) og kan etter vurdering skje en eller to ganger pr uke. Dert gis oppgaver som skal løses gjennom uken.

Lærer er ansatt på 100% stilling. Forprosjektet har 5 deltakere. Prosjektet søker å utvide dette med 6 måneder, og to lærere, en på 70 og en opp til 100%. Prosjektet kan da ta 13 til 16 deltakere. Prosjektet kan fungere parallelt med ordinær norskundervisning, men prioriteres for deltakere som i mindre grad nyttiggjør seg ordinær norskopplæring, eller som har utgåtte rettigheter. Vi ser for oss at prosjektet vil virke best i lange praksisløp med gradvis overgang til lønnet arbeid, hvor samtaletrening er ett av flere elementer som virker kompetansehevende. Kombinasjon med kvalifiserende kurser, og for eksempel mentorordning og lønnstilskudd kan være effektivt. Temaer fra arbeidsplassen benyttes. Prosjektet testes ut i dag med oppstart januar 21, og varighet tre måneder. Prosjektet søker å utvide kapasitet og varighet slik at vi kan få testet det ut i noe større antall og lengde.

Samtaletrening brukes som ett tiltak av flere, i kombinasjon. Programveileder og jobbteam vurdere og igangsetter. 

Kontaktperson: Helene Brun helene.brun@tonsberg.kommune.no

 

Produkt

Samtaletrening
Tittel Publisert Type
Del-evaluering samtaletrening mars 2021

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Del-evaluering samtaletrening mars 2021.pdf
Del-evaluering samtaletrening september 2021

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Del-evaluering samtaletrening september 2021.pdf
Plan for samtaletrening 2021

14.10.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Plan for samtaletrening 2021.pdf
Rutiner samtaletrening

29.11.2021 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Rutiner samtaletrening.pdf

Artikkelliste