Kjønn og identitet

Hvem er jeg? er et spørsmål mange stiller seg, spesielt i ungdomstiden. Svaret handler om identitet og din identitet er unik og skiller deg fra andre personer. Det kan for eksempel handle om kultur, religion og familie. Kjønn er også en del av vår identitet. 

    

Kommunikasjonsavdelingen har laget denne til prosjektet

 

 

Kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 

 

Når barn og unge møter trygge voksne som har innsikt i og respekt for at kjønn kan oppleves og uttrykkes på ulike måter, kan de selv bli tryggere på sin egen kjønnsidentitet. De kan også utvikle forståelse og respekt for andres kjønnsidentitet. Som en trygg voksen er det viktig å ha kjennskap til og forståelse for de ulike kjønnsbetegnelsene/begrepene  som blir brukt. Terminologien på feltet er i stadig utvikling og begrepene kan defineres på ulike måter. Derfor kan noen begreper oppleves inkluderende for noen, men for andre så kan det virke helt fjernt. Det er derfor viktig at vi tørr å snakke åpent med barn og unge om å ha gjensidig respekt for hverandres valg og uttrykksmåter.  

  • Biologisk kjønn er det kjønnet du er født med.
  • Juridisk kjønn er det kjønnet du er registrert som i folkeregisteret.
  • Psykologisk kjønn/ kjønnsidentitet er det kjønnet du føler deg som. Personer som ikke opplever seg selv verken som kvinne eller mann, kalles ikke-binære.
  • Sosialt kjønn/ kjønnsuttrykk måten du uttrykker kjønnet ditt på, for eksempel med klær, kroppsspråk eller andre ting. 
  • Kjønnsmangfold er alle måter mennesker gjør kjønn på, og vi er alle en del av kjønnsmangfoldet. 

 

Nettsider med sentrale begreper knyttet til seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023–2026). En ny handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold for perioden 2023 til 2026 skal bidra til å øke livskvaliteten til skeive, sikre deres rettigheter og bidra til større aksept for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Filmer og bøker som kan brukes til undervisning, opplæring og kompetanseheving. 

 

Filmer:

Denne filmen fra RVTS Sør kan brukes for å både forstå – og sette i gang en samtale – rundt temaet kjønn og seksuelt mangfold. Link her

 

 

 

 

Utdanningsdirektoratet har en film om kjønn og likestilling som er et støttemateriell for rammeplanen til barnehage. Se filmen her.

 

 

Run like a girl- er en film om hvordan samfunnet /holdninger ser på det å "løpe som en jente". Se klippet her

 

 

HollySiz- The Light. Handler om en gutt som ønsker å gå i kjole og leke med My little pony. Se hvordan holdninger mennesker og samfunnet har til dette. 

 

 

NRK Super Karsten og Petra Pride-fest. De skal ha Pride-fest i barnehagen og gå i tog. Løveungen lærer at det er viktig at man er stolt over den man er og at man får elske den man vil.

Unormal eller NRK Unormal er et norsk ungdomsprogram om kropp og identitet. Programmet vises i NRK TV, på Snapchat, TikTok og på NRKs YouTube-kanal NRK Unormal. Programmet står også bak podkasten Baksnakk.

Fortellinger fra dusjen NRK. Hårete bein, ekkel svettelukt eller noen kilo for mye? Og hva hvis du er homo eller trans? En vakker film om identitet, aksept og ensomhet.

Bøker:

 

Barnebøker om kjønnsidentitet- Deichman bibliotek har på denne siden samlet barnebøker som skriver om kjønnsidentitet. Disse bøkene kan åpne opp for tanker og samtaler om kropp, følelser og kjønn.

 

Kjønnsinkongruens hos ungdom - hvordan kan man forstå ungdom som er usikre på egen kjønnsidentitet? Av Ronny Aaserud

 

 

 

 

 

 

Vold og overgrep mot barn som bryter med normer for kjønn og seksualitet

Skal vi unngå at barn og unge som bryter med normene for kjønn og seksualitet blir utsatt for overgrep, så må vi voksne være trygge og gode rollemodeller. Vi må tørre å snakke om kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og at vi alle er forskjellige. Vi må respektere hverandre. Alle barn har rett til beskyttelse mot vold og seksuelle overgrep. Barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet blir oftere utsatt for vold, seksuelle krenkelser og overgrep. Redd Barna har tatt initiativ til et prosjekt for å få mer kunnskap. Mer kunnskap kan bidra til bedre forebygging av vold og overgrep mot barn, og bedre hjelp til dem som er utsatt. 

 

 

 

Dobbel tabu- Rapporten handler om erfaringer med vold og seksuelle overgrep hos barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet. 

Likestillingssenteret har på oppdrag fra Redd Barna utarbeidet rapporten Dobbel tabu, vold og seksuelle overgrep blant barn og unge som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Stiftelsen Dam har finansiert prosjektet, samt filmen som også lanseres.

 

 

 

Redd Barna sin nye kortfilm om tematikken med skuespiller Carl Martin Eggesbø. Se filmen her