Gruppebehandling

  • Vi har 2 samtalebaserte grupper for mennesker som ønsker å endre rusvaner, og en IMR gruppe, som er mer undervisningsbasert.
  • Gruppene er et tilbud til mennesker med alle former for rusavhengighet, men en av gruppene retter seg mest mot alkoholavhengighet. 
mennesker som sitter i en sirkel - Klikk for stort bilde

De samtalebaserte gruppene går ukentlig og gir behandling rettet mot rus, angst, depresjon og/eller relasjonelle og følelsesmessige utfordringer som påvirker fungering i hverdagen. 

Hvis du ønsker gruppebehandling 

Dersom du har et ønske om gruppebehandling, kan du ta kontakt med tjenesten for en vurdering sammen med gruppeterapeutene. 

Ring 33 34 82 40 (mandag-fredag kl. 09.00-14.00). 
 

Samtalebaserte grupper

Følelsesmessige vansker i og mellom mennesker kan føre til stort ubehag i form av angst, depresjon, atferdsproblemer, kroppslige smertetilstander og lignende. Mange vonde erfaringer og aktuelle utfordringer i livet stammer fra opplevelser med andre mennesker tidligere i livet.

Gjennom deltakelse i en samtalegruppe kan gruppedeltakerne dele personlige erfaringer, tanker og følelser med hverandre. Her kan hver enkelt, gjennom ukentlig deltakelse i gruppesamtaler, gradvis få avdekket egne vansker. Responsen fra de andre gruppemedlemmene og gruppeterapeutene vil kunne bidra til å avklare relasjonelle og følelsesmessige vansker, samt åpne opp for nye måter å mestre dette på.

Samtalegruppene er terapeutiske grupper hvor behandlingen foregår i en gruppe med maks 8 deltakere. Gruppen møtes ukentlig til en fast tid og med 1,5 times varighet. 

For tiden er det tre slike grupper i Psykisk helseteam i Tønsberg og en samtalegruppe for deltakere med rus lidelser. 

Gruppene er satt sammen av gruppedeltakere som gruppeterapeutene på forhånd har vurdert som egnet for denne behandlingsformen. Samtalegruppe passer for mennesker med følelsesmessige og relasjonelle vansker, samt lette eller moderate former for psykiske lidelser som for eksempel angst, depresjon, traumelidelser eller personlighetsforstyrrelser av lett eller moderat karakter.

Deltakere må ha et ønske om å lære mer om seg selv og andre og være interessert i å endre de mønstrene som skaper følelsesmessige og relasjonelle vansker for dem. Deltakere i samtalegruppe for mennesker med ruslidelser, må kunne møte uten å være ruspåvirket i gruppen.

 

Gruppebehandling for mennesker med langvarig psykisk lidelse

IMR (Illness Management and Recovery) er en forkortelse som står for individuell mestring og tilfriskning og er en gruppemetode som brukes til å behandle mennesker med langvarig psykisk lidelse.

Gruppen skal gi brukerne håp om at de kan bli friskere. Individuell mestring og tilfriskning formidler et menneskesyn som legger vekt på menneskets ressurser og den enkeltes vekst.  Gruppen har fokus på brukerens mål og det som brukeren opplever som viktig. Brukeren får lære om den psykiske lidelsen, og hvordan han eller hun kan mestre den bedre.