140.000 kroner til sykkelsatsing

Bilde av representanter fra kommunen og Frelsesarmeen under tildelingen. - Klikk for stort bilde

Sparebankstiftelsen har gitt 140.000 kroner til to sykkelsatsinger i Tønsberg, der kommunen samarbeider med Frelsesarmeen. Pengene skal brukes til rimelig utleie av el-sykler og etableringen av et rullende sykkelverksted. 

- Vi er veldig takknemlige for denne tildelingen, og vi er glade for at Sparebankstiftelsen har valgt å støtte satsingen på sykkel som transportmiddel i Tønsberg. Vi har et mål om at flere skal velge grønn transport i fremtiden, og da må vi gjøre det vi kan for å legge forholdene til rette for det, sier Emilie Lassen Bue i Tønsberg kommune. 

Sosialt entreprenørskap

I 2020 fikk kommunen støtte fra Miljødirektoratet til å gjennomføre et toårig pilotprosjekt med gratis utlån av el-sykler. Kommunen innledet et samarbeid med Frelsesarmeen, som tok ansvar for å administrere ordningen og vedlikeholde de 12 syklene som ble kjøpt inn. For Frelsesarmeen utgjør prosjektet et viktig arbeidstreningstiltak.

- For oss er dette et arbeidstreningstiltak som retter seg mot personer med rusutfordringer eller psykiske utfordringer, men også andre mennesker som er i en vanskelig livssituasjon. Det er mange som har behov for arbeidspraksis, og som har behov for å kjenne tilknytning både til arbeidslivet og et sosialt fellesskap. Dermed er denne satsingen både grønt og sosialt entreprenørskap, sier Thomas McKinnon i Frelsesarmeen. 

Tildelingen fra Sparebankstiftelsen gjør det mulig å videreføre prosjektet, og nå skal syklene leies ut til en rimelig penge ved et «mobilitetspunkt» som etableres ved Tønsberg stasjon. 

- Økt bruk vil bety økt behov for vedlikehold, og nå vil vi etablere et sykkelverksted i en paviljong ved stasjonen. Her får frelsesarmeen mulighet til å bygge opp et miljø og tilby arbeidspraksis til mennesker som trenger det, Lassen Bue. 

Rullende sykkelverksted

Nå skal det også etableres et rullende sykkelverksted i Tønsberg. 

- På den måten kan vi gi enkel sykkelservice til syklende innbyggere i nærmiljøet. Dette har tidligere vært prøvd ut i Grenland med stor suksess, sier Lassen Bue. 

Erfaring fra Grenland viser at tilbudet har blitt svært godt mottatt, særlig blant barn og familier som ikke har kunnskap eller ressurser til å vedlikeholde og oppgradere syklene slik at de er trygge å sykle på. 

- Nå får vi muligheten til å kjøpe inn sykkelhenger, telt nødvendig utstyr for å etablere dette verkstedet. Med et rullende verksted blir det også enkelt for oss å gjennomføre kampanjer på arrangementer og lignende for å flere til å velge sykkel. Det handler om å redusere utslipp, og å nå målet om å hindre økt privatbilisme i kommunen vår.