Advarer mot radon-svindel

Et forstørrelsesglass over radon i det periodiske system.  - Klikk for stort bilde

Har du blitt kontaktet av selgere som påstår at kommunen har pålagt radonmåling i alle boliger? Da har du trolig blitt utsatt for svindelforsøk!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke riktig at kommunen eller staten har pålagt radonmåling av alle boliger. Vi anbefaler riktignok å måle radonnivået, men det er ikke pålagt, sier Mona Bondevik, leder av miljørettet helsevern i Tønsberg kommune. 

Hun forteller at innbyggere har henvendt seg til kommunen etter at ivrige selgere har forsøkt å selge radonmålinger. I tillegg til at selgerne har snakket usant om påbud fra kommunen, skal de også ha forsøkt å selge svært dyre løsninger for radonmåling. 

- Også Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) melder om flere svindelforsøk den siste tiden, og at selgere både snakker usant om regelverket og utgir seg for å operere på vegne av staten. Varsellampene bør lyse hvis noen forsøker å selge målinger som koster to-tre tusen kroner. En måling koster som regel rundt 400-600 kroner, sier Bondevik. 

Utleiere må dokumentere radonnivået

Det er kun utleiere som er pålagt å måle radon. Leier du ut en bolig, må du dokumentere radonnivået og gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.

•    Les mer om hvordan du går fram for å måle på DSAs nettsider
•    Les mer om radon i utleieboliger på DSAs nettsider