Anbefaler å ta imot 240 flyktninger 

Geir Viksand, kommunalsjef kultur og samfunnsutvikling.

Kommunedirektøren anbefaler kommunestyret å si ja til at Tønsberg skal ta imot 240 flyktninger i 2023. I tillegg vil kommunen si ja til å ta imot enslige mindreårige flyktninger som har en særskilt tilknytning til Tønsberg.

Krigen i Ukraina fortsetter, og millioner av mennesker i verden er på flukt. I 2022 tok Tønsberg kommune imot og bosatte 210 flyktninger. 172 av disse var ukrainere, mens 38 var overføringsflyktninger fra andre land.

- Vi er svært fornøyd med at vi klarte å bosette det antallet som vi la opp til i 2022. Det å ta imot så mange mennesker i løpet av et år er krevende, og det har krevd en koordinert innsats fra flere kommunale virksomheter og et godt samarbeid med flere frivillige organisasjoner, sier kommunalsjef Geir Viksand. 

240 i 2023

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) forventer en høyere ankomst av flyktninger til Norge i 2023 enn i 2022, IMDi har anmodet Tønsberg kommune om å bosette 240 flyktninger i år. 

- Vår vurdering er at kommunen er i stand til å ta imot et større antall flyktninger og likevel opprettholde god kvalitet i arbeidet. Kommunedirektørens innstilling er derfor at kommunen imøtekommer anmodningen og sier ja til å bosette 240 mennesker, sier Viksand. 

Basert på erfaring er det grunn til å anta at rundt 70-75 prosent av disse vil være mennesker fra Ukraina, mens 25-30 prosent vil kommer fra andre land. 
- Vi har også blitt spurt om hvor mange vi kan være i stand til å ta imot i en situasjon der behovet blir større enn forventet. Vår vurdering er at vi da kan strekke oss til å ta imot 260 personer, men at vi da er på grensa av hva vi kan klare og samtidig sikre kvalitet i de tjenestene vi leverer, sier Viksand. 
De 240 menneskene kommer i tillegg til familiegjenforeninger. Kommunen har ikke blitt bedt om å bosette enslige mindreårige flyktninger, men kommunedirektøren anbefaler å si ja til å bosette enslige mindreårige dersom barnevernet vurderer at de har de har en særskilt tilknytning til kommunen. 

400.000 til frivillige

Flere frivillige lag og foreninger har engasjert seg i arbeidet med å ta imot flyktninger og hjelpe dem med å bli integrert i lokalsamfunnet. I fjor bevilget kommunestyret 200.000 kroner til frivillig arbeid i forbindelse med flyktninger. Nå foreslår kommunedirektøren å doble beløpet. 

- Frivilligheten har vært en uvurderlig ressurs i dette arbeidet, og vi håper at de frivillige vil være interessert i å bidra også fremover. Da er det behov for at de både fortsetter å bistå dem som allerede har kommet, og de som kommer i løpet av året. Derfor foreslår vi å sette av noe mer penger til frivilligheten i år, forklarer Viksand.   

Trenger boliger 

Noe av det som er krevende med å ta imot et stort antall flyktninger, er å skaffe nok boliger. 

- Vi klarte å skaffe bolig til alle i 2022, og har god kontroll på boligsituasjonen i øyeblikket. Men vi kommer til å få behov for flere boliger i løpet av året, og særlig boliger som passer til enslige, sier Gro Pettersen, leder av Tønsberg kommunale Eiendom.

Nå håper hun at folk vil melde ifra om tilgjengelige boliger, slik at kommunen kan skaffe seg en best mulig oversikt. 

- Vi vet ikke når behovet oppstår, men vi ønsker å være i forkant. Vi ønsker primært separate boenheter Det er viktig at boligene er godkjent, og at de ligger i nærheten av offentlig kommunikasjon, sier Pettersen. 

Har du en bolig tilgjengelig? Les mer og kontakt kommunen her. 

Anmodningen om bosetting av flyktninger i 2023 skal behandles i kommunestyret 1. februar.