Avvikler dagens ordning for samarbeid om utearealer

Magnus C. Martin

– Ordningen med kompenserende tiltak for manglende utearealer har gjort det mulig å lykkes med ønsket fortetting i sentrum, men nå velger vi likevel å avskaffe dagens ordning, sier virksomhetsleder Magnus C. Martin. Årsaken er blant annet prinsippet om likebehandling, forutsigbarhet og lite tilgjengelige arealer.

Når det etableres boliger, stilles det minstekrav om arealer til utendørs opphold. Dette kan være en utfordring i trange sentrumsområder, og derfor har ordningen med kompenserende tiltak vært en populær løsning blant eiendomsutviklere som har problemer med å innfri kravene. 

– Ordningen går ut på at den som etablerer boliger kan samarbeide med kommunen, eller andre naboer, om utendørsarealene. Eiendomsutvikleren bidrar da med finansieringen av opprustningen av et utendørsareal, så regnes dette som en del av det tilgjengelige utearealet for dem som bor i boligene, forteller Magnus C. Martin. 

Han mener ordningen har gjort det mulig å lykkes med fortetting i Tønsberg sentrum, både med flere boliger og høyere kvalitet på fellesarealer for besøkende og beboere.

– Det har vært en tydelig politisk ambisjon å etablere flere boenheter i sentrum, og denne fortettingen har også vært i tråd med nasjonale føringer for arealplanlegging. Ordningen med kompenserende tiltak har vært en modell som har gitt oss god måloppnåelse, og jeg tror både kommunen og eiendomsutviklerne har vært godt fornøyd med ordningen, sier han. 

Likebehandling

Når ordningen likevel avskaffes, skyldes det blant annet prinsippet om likebehandling når det blir færre kommunale tomter tilgjengelig. 

– Vi begynner etter hvert å få færre kommunale områder som egner seg til slike avtaler. Da kan det fort bli veldig tilfeldig hvem som kan få tilbud om slik løsning, og hvem som ikke får tilbud om et slikt samarbeid. Dette vil gjøre det lite forutsigbart for eiendomsutviklerne, og det vil utfordre prinsippet om likebehandling, sier Martin. 

Kommunen har i forbindelse med rulleringen av kommuneplanens arealdel evaluert ordningen, og kommet frem til at det ikke kan anbefales å fortsette med ordningen i dagens form.

– Vi har foretatt en gjennomgang av ordningen og ser at den reiser noen komplekse prinsipielle og juridiske problemstillinger. Derfor kommer vi ikke nå til å inngå flere slike avtaler, sier Martin.

I utbyggingsprosjekter hvor det per oktober 2023 er fattet vedtak etter plan- og bygningsloven, og det er lagt til grunn denne ordningen, opprettholdes tilbud og inngåtte avtaler om kompenserende tiltak. 

Nye løsninger

Det at ordningen med kompenserende tiltak avvikles, betyr ikke at kommunen gir slipp på ambisjonen om videre fortetting i sentrum. 

– Vi ønsker å følge opp den ambisjonen videre, og vi er nå i gang med å finne frem til alternative løsninger. For tiltak som avklares gjennom reguleringsplan, vil det være mulig å gjøre individuelle vurderinger i større grad, og det vil ofte være mulig å sette nødvendige rekkefølgekrav der utbygger og kommunen kan inngå samarbeid gjennom utbyggingsavtaler. For tilfeller der tiltakshaver går rett på byggesak, har vi ikke per nå funnet noen alternativer som kan løse de utfordringer, men dette vil vi jobbe videre med, sier Martin.