Besøksvenn - et flott samarbeid med frivilligheten i helse- og omsorgstjenestene i kommunen

Tønsberg kommune har et samarbeidsprosjekt med Søndre Slagen Menighets besøkstjeneste for at personer i området Tolvsrød kan treffes til sosial kontakt, hyggelige turer og gode opplevelser.  Fra venstre besøksvenn Bodil Mørch Hunskaar og Torill Leiel Knapstad som har en besøksvenn

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosial kontakt og gode opplevelser  

- Det er spesielt viktig nå i koronatiden, sier pensjonist Torill Leiel Knapstad. Hun er en av personene som kan glede seg over å få besøk. En gang i uken kommer Bodil Mørch Hunskaar og da går de tur. Torill bor på idylliske Ringshaug, nå med hagen full av minipåskeliljer, maria nøkleblom og scilla. Og jammen står det ikke et tre av japansk prydkirsebær og blomstrer midt i bedet. Med utsikt over fjorden er det kort vei til fine turstier, noe Torill og Bodil vet å dra nytte av. Da går de lange turer og skravler om livets både små og store viderverdigheter.  

Torill forteller ivrig:  

- Jeg har ikke så mange bekjente lenger her i byen. Noen har flyttet. Andre er dessverre døde. Derfor er det ekstra flott å ha en besøksvenn, sier hun. 

Noen kontakter har hun da. Likevel har hun behov for å treffe andre, og særlig noen som hun kan gå tur med.   

- Men det å treffe andre er jo nettopp det vi ikke skal nå i koronatiden, utbryter Torill. Og jeg har vært så forsiktig! Kjørt i egen bil til butikken. Godt påkledd, med munnbind og greier. Men nå har jeg fått vaksine, smiler hun.  

Bodil og Torill har mye å prate om. De har begge arbeidet med pedagogikk, Bodil i barnehage og skole og Torill som lærer på videregående i Tønsberg og Holmestrand. Der arbeidet hun til hun gikk av som 70 åring. Bodil ble pensjonert ved fylte 62 år. Hun har fortsatt mye energi, er glad i folk og liker å prate. Så hvorfor ikke? Da Søndre Slagen menighet startet opp kurs om besøkstjeneste, heiv Bodil seg på. Kurset hadde ulike temaer som berørte medmenneskelige forhold, om å være en god lytter, om sårbarhet i livet og om det å leve gode liv.  Fra venstre besøksvenn Bodil Mørch Hunskaar og Torill Leiel Knapstad som har en besøksvenn 

Det var hjemmesykepleien som tipset Torill om ordningen med besøksvenner.  Det var også gjennom hjemmesykepleien at diakonen i Søndre Slagen menighet formidlet kontakt. Slik gikk det til at Bodil ble kjent med Torill.  

- Etter at jeg sluttet å jobbe har jeg kjent på betydningen av at noen har bruk for en, sier Bodil. Når jeg ser at Torill blir glad for besøk, blir jeg glad også. Så liker jeg så godt å bli kjent med nye mennesker. Derfor vil jeg fortsette å være besøksvenn.  

Solen skinner og vi hører fuglene synge. Torill forteller om måkene som slår seg til rundt pipa. Det er vår og det er turvær! Heldige er de som kan gå turene sammen!  

- Og når jeg har fått opparbeidet styrke igjen, vil også jeg bli en frivillig besøksvenn for noen, sier den spreke pensjonisten. 

Viktig med fokus på frivilligheten

- Dette samarbeidsprosjektet, er med på å sette frivillighet på agendaen, forteller Ann-Christin Proos som er tjenesteleder i hjemmetjenesten og deltaker i prosjektgruppa. Det er mange som ønsker å bidra og finner glede og mening i å være frivillig. Og så vet vi at det sitter mange ensomme rundt i de tusen hjem som kan ha glede av litt selskap. Når vi i hjemmetjenesten er med i et samarbeidsprosjekt om å tilby frivillige besøksvenner til sårbare eldre under koronapandemien, så er vi med på å forebygge ensomhet og isolasjon. Og det gleder meg å høre at dette har vi klart å få til for Torill og Bodil. Videre kan Ann-Christin fortelle at prosjektet også har fokus på å sette den frivillige innsatsen i system, og dette mener hun er helt avgjørende for at samarbeidet skal oppleves positivt for alle parter. Hun ser frem til å fortsette det viktige arbeidet med å skape en god samarbeidskultur mellom medarbeidere og frivillige slik at flere tjenestemottakere kan oppleve glede og økt livskvalitet i hverdagen.

- Jeg er veldig glad for at vi har fått til dette samarbeidsprosjektet. Gjennom et slikt samarbeid når vi enda flere mennesker som kan ha glede av en besøksvenn, sier Benedicte S. A. Askjer som er diakon og leder av besøkstjenesten  i Søndre Slagen menighet og deltager i prosjektgruppa.

Gir konkrete helsegevinster

For prosjektet Besøksvenner for hjemmeboende eldre, distrikt Tolvsrød, er hovedmål:

  • Gjennom tilbudet besøksvenn får eldre flere aktiviteter, mer sosial kontakt og gode opplevelser i hverdagen.

Visjon/formål 

Besøkstjenesten kan bidra til å gi eldre som bor i eget hjem eller omsorgsbolig meningsfulle hverdager med fokus på aktivitet og sosial kontakt for å hindre isolasjon og ensomhet. Dette igjen vil kunne fremme helse og øke livskvaliteten for hjemmeboende eldre og frivillige.

Leve hele livet

Utover lovpålagte tjenester, ønsker vi å gi brukere av hjemmetjenesten meningsfulle hverdager og sosial kontakt som kan bidra til å virke helsefremmende og sykdomsforebyggende. Frivillighet er en dobbel ressurs siden den gir til både den som er giver og den som er mottaker. Tilbudet Besøksvenn er i tråd med den nasjonale handlingsplanen Leve hele livet.