- En god forbedring i fastlegesituasjonen

Henning Mørland

- Vi har nå en god fastlegedekning i Tønsberg kommune, og flere listeplasser enn det er innbyggere i kommunen vår, sier kommuneoverlege Henning Mørland. I løpet av 2023 har antallet fastleger i Tønsberg kommune økt fra 53 til 58. 

Tønsberg kommune har i svært liten grad vært rammet av det som har blitt omtalt som en nasjonal fastlegekrise, og i løpet av 2023 har legesituasjonen i kommunen blitt ytterligere forbedret. I løpet av året har kommunen fått fem ny fastlegestillinger, og antallet fastleger har dermed økt fra 53 til 58. 

 - Vi har vel nettopp passert 59.000 innbyggere i kommunen, og nå har vi 61.500 pasientplasser på fastlegenes lister. Det må sies å være en god dekning, og det er nå ingen personer folkeregistrert i Tønsberg som står uten et fastlegetilbud, forteller kommuneoverlege Henning Mørland. 

Grunnen til at Tønsberg har flere listeplasser enn det er innbyggere i kommunen, er at Tønsberg er en typisk arbeidsplasskommune. 

- Det er mange som bor i andre kommuner og pendler til Tønsberg for å jobbe. Noen av dem ønsker å ha fastlege i den kommunen der de har arbeidsplassen sin, forteller Mørland. 

- Enda bedre i 2024

Til tross for at kommunen har fått fem nye fastlegestillinger, har antallet listeplasser kun økt med 500. 

- Det skyldes at flere fastleger har ønsket å ha færre pasienter på listene sine. Fastlegene jobber mye, men også fastlegene har behov for å balansere arbeid og fritid. Det har vi ønsket å legge til rette for. Med flere leger på plass, har det vært mulig å la den enkelte fastlege ha ansvar for færre pasienter enn før, sier Mørland. 

Han tror fastlegesituasjonen i kommunen vil bli enda bedre i 2024. 

- Vi har fortsatt noen stillinger som ikke er besatt, men der har vi nå vikarer på plass. Tidlig på nyåret får vi to nye fastleger ved Grevens legekontor i sentrum, og vi får flere leger og bedre kapasitet på kommunens eget legekontor i Kjelle helsepark. Disse vil også ha ansvar for å levere helsetjenester til nyankomne flyktninger og asylsøkere, sier Mørland. 

Endringer på Eik

Eik helsesenter er et legekontor som har hatt driftsutfordringer over tid, og høsten 2023 ble driften overtatt av Tønsberg kommune. Fra mars 2024 vil legekontoret flyttes fra Eik til Kilen. 

- For noen vil det kanskje oppleves utfordrende at fastlegen flytter fra Eik, og vi har forståelse for at dette gi noen praktiske ulemper. Samtidig vil pasientene nyte godt av at vi får et mer robust fastlegekontor der fastlegen blir samlokalisert med både apotek og andre helsetjenester. Vi vil gå ut med mer informasjon til pasientene som i dag har fastlege på Eik når det nærmer seg flytting, sier Mørland. 

Mange ønsker å bytte fastlege

Selv om alle innbyggere i Tønsberg har et fastlegetilbud, kan man ofte høre om lange ventelister. For øyeblikket er det 3.600 personer på venteliste i Tønsberg, men det er i alle hovedsak pasienter som ønsker å bytte til en annen fastlege.

- Disse tallene inkluderer pasienter som får fastlegetjenester av en vikar, og pasienter som ønsker å bytte til en fastlege som for øyeblikket ikke har kapasitet til å ta vedkommende inn på sin liste. Det alle viktigste er naturligvis at alle har et tilbud og får nødvendig helsehjelp, men vi ønsker at muligheten til å bytte fastlege skal bli en reell mulighet for enda flere, sier Mørland.  

 

- Mer familievennlig å være fastlege


- Vi opplever det som mer familievennlig å være fastleger enn å jobbe på sykehus, sier Kristin Nagelhus. Gode rekrutteringstilbud fra kommunen lokket både henne og samboeren til Tønsberg, og på nyåret starter de som fastleger på Grevens legekontor i Tønsberg sentrum. 

Kristin Nagelhus

Hun har kommer fra Nøtterøy, og har erfaring både som fastlege i Oslo og Bærum og som lege ved indremedisinsk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus. Nå har Kristin Nagelhus fått overtalt samboeren til å bli med hjem til Vestfold, og på nyåret starter begge som fastleger i Tønsberg. 

- Det er absolutt noen fordeler ved å jobbe på sykehus, men som fastlege har man større mulighet til å legge opp dagen litt slik man ønsker selv. Og selv om man må ta noen vakter på legevakta, så slipper man mye helgejobbing og nattevakter, sier hun. 

Valgte Tønsberg

Gode rammebetingelser fra kommunen ble til slutt avgjørende for at de valgte å etablere seg som fastleger i Tønsberg. 

- Her har vi både sykt-barn-dag og et godt basistilskudd, og i tillegg fikk vi etableringstilskudd i forbindelse med overtakelse av hjemmelen. Det hadde ganske mye å si for valget, forteller hun. 

600 ledige plasser

Begge to skal ha 800 pasienter på listene sine, og allerede nå har Kristin over 200 navn på lista si. Det vil si at hun har nesten 600 ledige plasser. 

- Jeg regner med at de vil fylles opp ganske raskt når folk får vite om det, men jeg ikke noen hast med å fylle opp lista. Nå skal jeg jo bli kjent med ganske mange nye pasienter, sier hun.