-En spesiell dag

-En spesiell dag

-Krigen i Europa gjør at denne dagen kjennes ekstra spesiell ut i år, sa veteranen Odd Fjellstad like etter han mottok forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

Minneparken 8. mai 2022 - Klikk for stort bildeDet var mange som hadde tatt turen til Minneparken for å hedre veteranene og markere Frigjøringsdagen.  

Mange hadde samlet seg i Minneparken for å hedre våre veteraner og markere frigjøringsdagen 8. mai. Feiringen av Norges frihet hadde et mørkere slør over seg i år. Kanskje var det nettopp det at det er krig i Europa som gjorde at mange hadde et ekstra behov for å markere dagen.

-Ja, det er mange som gjør seg noen refleksjoner om freden vi har her hos oss, og har mange tanker på en dag som denne, sa ordfører Anne Rygh Pedersen.

Ordfører Anne Rygh Pedersen talte på Frigjøringsdagen - Klikk for stort bildeOrdfører Anne Rygh Pedersen talte på Frigjøringsdagen  

I sin tale trakk hun frem viktigheten av å ta vare på hverandre.

-Samtidig som vi fordømmer Russlands krigshandlinger og støtter Ukrainas heroiske kamp for eget lands suverenitet og frihet, er det viktigere enn noen gang at vi møter både russere og ukrainere her i landet og her i Tønsberg med respekt og omsorg. Den jevne russer kan ikke holdes ansvarlige for russiske myndigheters brutale handlinger, talte hun.

Ordførerens tale kan du lese i sin helhet her. (PDF, 225 kB)

- Det er i dag spesielt viktig å feire og fremme vår frihet og fredelige samfunn, feire våre veteraner, som har bidratt til å sikre freden, både her i hjemme og internasjonalt, sa hun før hun ga ordet til tidligere generalløytnant for hæren og tidligere president i Norges Røde kors, Robert Mood.

Tidligere generalløytnant for hæren og nå president i Norges Røde kors, Robert Mood - Klikk for stort bilde- I disse tider lærer vi på nytt, sa tidligere generalløytnant for hæren og nå president i Norges Røde kors, Robert Mood 

-Vi lærte mye av overfallene i 1940. Du skal aldri gi opp, det er mange måter å yte motstand på, selv krigen har en ende. I disse dager lærer vi på nytt, sa Mood i sin tale. Han hadde for anledningen gule og blå talekort, som Ukrainas flagg.

Kransenedleggelse i Minneparken av tidligere generalgeneralløytnant for hæren Robert Mood.  

 

Kongelige norske marines musikkorps var med å sette en høytidelig ramme på markeringen.  - Klikk for stort bildeKongelige norske marines musikkorps var med å sette en høytidelig ramme på markeringen.

 

 

Forsvarets medaljer for internasjonale operasjoner

Følgende medaljer ble delt ut av Robert Mood:

Rolf Edmund Rasmussen som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden ble tildelt Tysklandsbrigadens veteranforbundsmedalje og forsvarets medalje fro internasjonale operasjoner (medaljen ble tatt i mot av Stig). - Klikk for stort bildeRolf Edmund Rasmussen som tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden ble tildelt Tysklandsbrigadens veteranforbundsmedalje og forsvarets medalje fro internasjonale operasjoner (medaljen ble tatt i mot av Stig). 

Gunnar Løke mottok forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for tjenester i Kongo i 1961-1962 for FN.  - Klikk for stort bildeGunnar Løke mottok forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for tjenester i Kongo i 1961-1962 for FN.  

Odd Fjelstad tjenestegjorde i Libanon i UNIFIL Norbatt kontingent 26 og 27 i 1990 og 1991. Han ble tildelt forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.  - Klikk for stort bildeOdd Fjelstad tjenestegjorde i Libanon i UNIFIL Norbatt kontingent 26 og 27 i 1990 og 1991. Han ble tildelt forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.     

Til toppen