
Sommeren 2021 ble Farmannstovet høytidelig åpnet etter å ha gjennomgått betydelige oppgraderinger. Nå er det klart for fase to i prosjektet.
- Farmannstorvet har blitt en urban og hyggelig møteplass som er godt tilrettelagt for både lek, handel og aktivitet. Nå skal den øvre delen av Møllegaten, som grenser til Farmannstorvet i nord-vest, også få et skikkelig løft, forteller Marthine Søyland Hoel.
Grønt bindeledd
Slik skal det bli!Den øverste delen av Møllegaten er allerede fri for motorisert ferdsel som følge av nytt kjøremønster. Dermed ligger det godt til rette for at området kan bli en forlengelse av det er som allerede er byens nest største byrom.
- Dette vil både bli et grønt bindeledd mellom Stoltenbergparken og Farmannstorvet, og en viktig del av ferdselsåren mellom togstasjonen og sentrumskjernen for myke trafikanter. Derfor skal det legges godt til rette for syklende gjennom området, sier Søyland Hoel.
Arbeidet starter allerede neste uke, og området vil være stengt i cirka tre uker. Etter dette vil fortauet langs Stoltenbergs gate åpnes for ferdsel.
- De som driver næring i tilknytning til anleggsområdet vil bli sikret adkomst under arbeidet, mens gående og syklende må benytte alternative ruter, sier Søyland Hoel.
Prosjektet skal etter planen være ferdigstilt før jul.
Gjenbruk
Det nye byrommet skal etableres med belegg av granittheller og gatestein, plantefelt, sykkelparkering, benker og belysning. Det nye gatebelegget til i all hovedsak bestå av stein som tidligere har vært i bruk andre steder, eller stein som har blitt til overs fra andre prosjekter.
- Kommunens eget restlager med ombruksstein og overskudd fra tidligere prosjekter dekker rundt 90 prosent av behovet. Det er positivt både for økonomien og for klimaet, sier Søyland Hoel.
Av hensyn til sikkerheten, blir det nødvendig å felle det store lønnetreet inntil Stoltenbergs gate.
- Dette treet er dessverre i dårlig tilstand og har store skader. Det skal plantes tre nye trær, som sammen med annen beplantning vil bidra til at dette blir et grønt og frodig område, sier Søyland Hoel.
Arbeidet er prosjektert av Asplan Viak, og det er Haakonsen & Sukke som skal utføre arbeidet.
Prosjektet har et budsjett på rundt fire millioner kroner.