Agronom Ane Hjetland Holt er glad for å kunne bidra med grønnsaker til kommunen.– Vi har akkurat fått inn en stor leveranse med pastinakk, og vi venter en ny levering allerede i ettermiddag. Snart vil vi også få inn rosenkål og sellerirot, sier Randi Vermelid, ungdomskoordinator i Ung i Tønsberg.
Grønnsakene har i utgangspunktet blitt liggende igjen på jordene til Brødrene Freberg, men en gjeng ungdommer har vært og hentet dem. Nå blir grønnsakene sendt videre til skoler, barnehager og helseinstitusjoner i kommunen.
– Dette er et tiltak for ungdom som er i kontakt med barnevernet, Ung arena +, Nav og Ung i Tønsberg. Det er ungdom som trenger å kjenne på mestring, og de får betalt litt lommepenger for oppdraget. I tillegg til at de får en positiv mestringsopplevelse og muligheten til å bidra med noe positivt, er aktiviteten verdifull for å bygge tillit og relasjoner til ungdommene. På toppen av det hele får altså kommunen tilgang på gratis grønnsaker, sier Vermelid.
Prosjektet «Fra matsvinn til muligheter» er et samarbeid mellom kommunen, Geitmyra matkultursenter og den lokale grønnsaksprodusenten Brødrene Freberg.
Randi Vermelid og Caroline Mydland– Bra for folkehelsen
Grønnsakene som samles inn, er av svært god kvalitet. De har blitt liggende igjen på jordene fordi innhøstingsmaskinene har oversett dem, eller fordi de ikke oppfyller kravene som stilles til størrelse og form for salg i butikk. Folkehelsekoordinator Caroline Mydland mener det er svært verdifullt at kommunen nå får tilgang til disse grønnsakene.
– Vi bor jo midt i matfatet, men det kunne nok blitt servert mer friske grønnsaker både på skoler, i barnehager og på institusjonene våre. Nå redder vi mat som ellers ville gått til spille, får mer grønnsaker inn i skoler og institusjoner, og gir ungdom verdifull mestring og tilhørighet. I tillegg gir prosjektet viktig læring om hvor maten kommer fra, om lokal matkultur og om hvordan vi sammen kan ta vare på både miljøet og hverandre, sier hun.
– Viktig for oss
Ane Hjetland Holt er agronom for Brødrene Freberg, og er glad for at grønnsakene kan komme både barn og eldre i kommunen til gode.
– Hvis vi bare skulle vært ute etter å tjene mest mulig penger, så kunne vi jo funnet på noe annet med disse grønnsakene. Men dette er et prosjekt som gir oss mening i hverdagen, sier Hjetland Holt.
Hun er ikke bare agronom giftet inn i gårdsdriften hos Brødrene Freberg, men hun er også lege og har jobbet mye med utfordringer knyttet til sykelig overvekt. Derfor brenner hun både for at folk skal få et bevisst forhold til maten de spiser, hvor maten kommer fra – og for at ungdom skal få øynene opp for karrieremulighetene som finnes i landbruket.
– Det er mange som har snakket om å få til et slikt samarbeid tidligere, men vi har klart det fordi vi har funnet en enkel måte å gjøre det på. I tillegg til at vi nå kan bidra inn et positivt prosjekt som forhåpentligvis kan forebygge at ungdom faller utenfor arbeidslivet, kan det kanskje også bety noe for rekrutteringen til landbruket, sier hun.