Gir mennesker et fellesskap

Lene Bugge Pettersen.

Kommunen og frivilligheten samarbeider om å gi eldre mennesker gode opplevelser sammen med andre. Nå håper kommunen at flere eldre som sitter alene vil bli med i prosjektet «Bli med - inn i fellesskap», og at flere frivillige vil bli en del av laget vårt. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- De viktige tingene som for noen kan virke som en selvfølge, som forventningen i det å sitte ferdig pyntet og vente på å bli hentet, og så kunne fortelle at man faktisk har vært på en konsert eller deltatt på en julelunsj. Det betyr veldig mye, sier Lene Bugge Pettersen.

Lene er frivilligkontakt for eldre hjemmeboende, og kan til daglig nås på Frivilligsentralen. Hun har ansvar for «Bli med - inn i fellesskap», et prosjekt som drives i samarbeid mellom frivillige fra Frivilligsentralen, hjemmetjenesten og kultur og idrett i Tønsberg kommune. Prosjektet går ut på å gi mennesker som sitter mye alene gode opplevelser sammen med andre. Programmet består blant annet av turer i nærmiljøet og ulike kulturarrangementer. 

- Det er målgruppa selv som har kommet med ønsker om hva vi skal gjøre, og vi legger opp til et variert program slik at vi kan nå flest mulig. Vi har blant annet vært på Verdens ende, julekonsert på Nøtterøy kulturhus og til og med på fotballkamp i Sandefjord. Vi har også hatt operakafé med rød løper og konsert med Thomas Rud, og vi har vært på Tønsberg Sjøhistoriske Senter med omvisning. Arrangementene skaper engasjement, og både deltagerne og de frivillige har mye å dele og fine historier på lager når vi opplevd disse turene og arrangementene i fellesskap. Gjennom Frivilligsentralen har vi i tillegg også gode, dedikerte sjåfører som henter de påmeldte hjemme. Innsatsen de frivillige legger inn i prosjektet og påmeldingene og responsen vi får fra brukere og pårørende gjør oss veldig stolte over dette prosjektet, forteller Lene. 

Samarbeid med Den kulturelle spaserstokken

Chris Pettersen og Åse Rushfelt på Operakafe

Prosjektet «Bli med - inn i fellesskap» startet opp sommeren 2021, og er finansiert med tilskudd fra Helsedirektoratet. 

- Vi gjennomførte en undersøkelse blant sårbare eldre under pandemien, for å finne ut hvilke behov de hadde og hva vi kunne gjøre for å hjelpe dem. Vi så at det er mange som sitter alene, og for mange blir ukene lange og like. De sårbare hjemmeboende savnet en venn, og savnet å være med i et felleskap, sier Lene. 

Da prosjektet startet kom det raskt i gang med medvirkning fra både brukere og frivillige, og det ble laget et høstprogram med ulike aktiviteter. Aktivitetene ble også koblet til det som allerede ligger i «Den kulturelle spaserstokken», et program som skal bidra til å gi seniorer profesjonelle kunst- og kulturopplevelser på ulike arenaer. 

- Den kulturelle spaserstokken er godt kjent gjennom mange år på sykehjemmene og på aktivitetshusene, men i samarbeid med prosjektet «Bli med- inn i fellesskap» når vi endelig ut til flere av de hjemmeboende seniorene i tillegg, sier Siv Ellen Kristiansen, rådgiver kultur.

Målgruppen er sårbare, eldre hjemmeboende. Deltakerne i programmet blir hentet hjemme, og kjørt hjem igjen når utflukten er over.  De som er med i programmet blir rekruttert av de ansatte i hjemmetjenesten, via aktivitetshusene – og via jungeltelegrafen. 

- En gang skulle vi hente ei eldre dame som skulle være med på et arrangement. Neste gang vi hentet henne, var det to av nabofruene som også hengte seg på, sier Lene.


Ønsker flere deltakere – og frivillige

Nå håper Lene at flere eldre vil bli med i fellesskapet, og at flere eldre vil bli med på aktivitetene.

- Jeg er stasjonert på Frivilligsentralen, og der er det fantastisk flinke frivillige som bidrar og gjør en kjempeinnsats. Frivilligheten er en veldig viktig ressurs for oss i dette arbeidet, og i samarbeid med de ansatte i hjemmetjenesten kan vi nå ut til mange hjemmeboende seniorer, men vi har absolutt plass til flere i fellesskapet, sier Lene. 

Nå har også Besøkstjenesten i Tønsberg Røde Kors tatt kontakt. 

- De ønsker å bidra med frivillige ressurser, slik at flere ensomme eldre kan få en besøksvenn, forteller Eva Marie Wang-Norderud, frivilligkoordinator i Mestring og helse.

Hun er glad for at kommunen kan samarbeide med frivillige organisasjoner i slike prosjekter. 

- Gjennom dette prosjektet kan vi dra lasset sammen på en veldig fin måte, sier hun.