Prosjektgruppa. Fra venstre: Anne E. Glørud (ruskonsulent i Tønsberg kommune), Terje Grotle (regionleder for A-larm i Vestfold), Hilde Rui (seniorrådgiver i stab mestring og helse, Tønsberg kommune) og Monica Halland (sykepleier i fengselshelsetjenesten)
Terje Grotle, regionleder for A-larm i Vestfold, forteller at mange med rusbakgrunn synes overgangen fra institusjon til det vanlige livet, er utfordrende.
– Det er vanskelig å bli del av et nytt miljø og skaffe seg nytt nettverk etter endt behandling eller fengselsopphold, forteller han og legger til:
– Mange opplever seg stigmatiserte, og har vanskeligheter med å få seg jobb. Å bli koblet med en mentor, som selv har erfaring med rus, ser vi er veldig positivt og vi har gode erfaringer med det.
Samarbeid mellom kommunen og A-larm
Tønsberg kommune har opprettet en prosjektgruppe som sammen deler erfaringer og har som mål å rekruttere flere deltakere inn til A-larm. Hilde Rui, seniorrådgiver i stab mestring og helse, er en del av denne gruppen.
– Det er viktig for oss å samarbeide med organisasjoner som har tilgang til mennesker med erfaring innenfor rus. Erfaringskompetanse, sammen med fagkompetansen vi har i kommunen, gir samlet bedre hjelp. Noen har behov for mentor i tillegg til oppfølging fra ruskonsulent og andre offentlige hjelpere, mens for andre er en mentor tilstrekkelig, sier Rui og legger til:
– Vi har hatt et godt samarbeid med A-larm over flere år og ser de som en verdifull samarbeidspartner.
Er et supplement til det offentlige
Mentorordningen som kommunen og A-larm samarbeider om, er et supplement til spesialhelsetjenesten og de kommunale tjenestene.
– Når de ansatte i det offentlige har gått hjem for dagen, så er vi og mentorene likevel tilgjengelige, sier Grotle.
– Vi stenger ikke klokka 16, sier han.
Mentorordning i hele landet
Monica Halland er sykepleier i Fengselshelsetjenesten, og ansatt i kommunen. Mange av de innsatte soner dommer hvor rus ofte har skylda. Hun forteller at det er mange som ønsker å flytte til andre kommuner etter endt fengselsopphold.
– Vi vet at ensomhet og kjedsomhet ofte er grunnen til at folk faller tilbake til rusmiljøet. Det å han en mentor i A-larm som er å treffe på tider ruskonsulentene ikke er det, kan være en forebyggende faktor, sier hun.
– Mange ønsker å starte på nytt, og når de flytter til andre kommuner kobler vi dem på ruskonsulent og A-larm der de flytter. På den måten kan de lettere komme inn i et nytt miljø på det stedet de flytter til, forklarer hun.
Mentor opp til ett år
Mentorene i A-larm er ansatte og får lønn. Ofte kan dette være den første jobben de har.
– For å bli mentor må du ha vært rusfri i minimum 2 år, du må ha gjennomgått et kurs og et jobbintervju, slik at vi kan avgjør om du er personlig egnet til dette eller ikke, sier Grotle og forteller videre at en mentor først og fremst er en samtalepartner og en støtte for de som ønsker å bli en del av samfunnet.
– Vi prøver å matche par som kan passe sammen, og som er av samme kjønn, forteller han.
– I tillegg lager vi en kontrakt sammen, der deltaker setter seg mål, og mentor signerer på taushetsplikt, for eksempel, sier Grotle.
– I første omgang har de en kontrakt på 3 måneder. Etter dette blir det gjort en ny kartlegging og, om behov, endre mål for neste periode. I utgangspunktet får en deltaker mentor opp til ett år, sier han.
Pårørendementor
Grotle forteller at A-larm også ha en mentorordning for pårørende til mennesker med rusproblemer.
– Vi ser at pårørende ofte trenger noen å snakke med. Det å lufte tankser og bekymringer med andre som har vært i samme situasjon, er veldig verdifullt, sier han.
Ønsker du mer informasjon?
Kjenner du noen som mentorordningen er aktuell for, eller ønsker du å vite mer om hva Tønsberg kommune tilbyr av tjenester innen rusfeltet?
Ta kontakt eller les mer.
Her kan du lese mer om hva Tønsberg kommune tilbyr av tjenester.
Her kan du lese mer om A-larm og finne kontaktopplysninger hvis mentorordningen er aktuell for deg.