Nytt liv til gamle klær

Torill Bruun Andersen

Har du fått et hull i buksa, eller har kjolen blitt for trang? En symaskin og litt kunnskap om bruk av nål og tråd er ofte alt som skal til for å gi klærne et nytt liv, og på biblioteket kan du få hjelp til å lykkes bak symaskinen. 

Ombruksuka 2023 arrangeres 18.-26 november, og er gjenvinningsbransjens svar på Black Week. Måler er å øke bevisstheten rundt at ombruk er bra for både miljø, klima og egen lommebok. 

Tønsberg kommune markerer Ombruksuka 2023 i samarbeid med Vesar, Færder kommune og Tønsberg og Færder bibliotek. 
 

- Forrige uke hadde jeg tre herlige gutter fra Færder videregående skole innom. To av dem gikk av gårde med nye mobilvesker som de hadde sydd selv, og den tredje fikk lappet buksa si, sier Torill Bruun Andersen.

En mandag i måneden tar hun plass på Tønsberg og Færder bibliotek i Tønsberg sentrum, og gir kyndig hjelp og veiledning til folk som har noe de gjerne skulle reparert, sydd om, sydd inn, lagt ut eller lagt opp. 

- Jeg har inntrykk av det har blitt populært, og det er jo hyggelig at så mange er interessert. Vi har hatt folk innom her hver gang vi har vært her, og biblioteket har jo flere flotte symaskiner til disposisjon, sier hun, og legger til at hun syns det er ekstra stas at mange unge viser interesse. 

- Noen tar jo med seg barna sine og bare plasserer dem her hos meg. Da får de får de prøvd seg litt. Jeg har tro på «learning by doing», og det er meningen at folk skal sy selv, sier hun.   

Neste mulighet til å få hjelp med egne syprosjekter er på biblioteket torsdag 23. november kl. 10.00-14.00. Da er det frivillige fra Kirkens Bymisjon som stiller opp med hjelp og bistand. 

Biblioteket har også symaskiner til utlån. 

Les mer om ombruksuka i Vestfold og se programmet dag for dag på Vesars nettsider. 

Det er en del stoff i omløp når Torill Bruun Andersen og bibliotekar Regine Goa inviterer til syverksted.