Psykisk helsetjeneste: Nå kan de som ønsker hjelp selv ta kontakt

I januar 2024 ble den psykiske helsetjenesten i Tønsberg kommune lagt om, slik at alle som ønsker psykisk helsehjelp selv kan ta direkte kontakt med tjenesten.  

Bilde av Laila Stadsnes - Klikk for stort bilde

Trengte du et psykisk helsetilbud før januar 2024, måtte du, fastlegen din eller andre i hjelpeapparatet sende søknad til tildelingskontoret. Det ble gjort en kartlegging og så fikk du et vedtak. Eller et avslag. Nå kan alle som ønsker psykisk helsehjelp henvende seg direkte til helsetjenesten, enten via telefon eller et digitalt skjema på Tønsberg kommunes nettside.

– Alle som tar kontakt skal bli møtt på en god måte

– Det er mange fordeler med denne endringen, sier Laila Stadsnes, Tjenesteleder Psykisk helse- og rustjeneste i Tønsberg kommune. Hun omtaler endringen som et paradigmeskifte. 

– Årsaken til at mennesker strever er komplekse, og det er viktig at vi som arbeider i tjenesten lytter til den som oppsøker hjelp, sier Stadsnes. Motivasjon for å skape endring i livet er ofte større når innbygger selv ber om hjelp.

– Målet med omleggingen av tjenesten er at det skal være lav terskel inn i tjenesten, og raskest mulig hjelp, sier hun og legge til at:

– Alle som henvender seg til oss skal bli møtt på en god måte, og hvis det viser seg at vi ikke er riktig tjeneste skal det gis informasjon og loses videre til riktig tjeneste eller andre lavterskeltilbud i kommunen. Det skal informeres om annen nyttig hjelp og andre instanser innbygger kan søke hjelp hos.

Bygger læringskultur

Stadsnes sier at det har blitt gjort store endringer internt på kort tid. Nå blir ressursene brukt annerledes, og det jobbes fortsatt med å finne de beste løsningene. 

– Vi er opptatt av å lære og utvikle oss. Vi ønsker å bli bedre behandlere, og vi ønsker at innbyggerne våre skal få behandling med god kvalitet, sier hun og forteller at de bruker mye tid på å utvikle en god læringskultur. 

– Dette gjør vi blant annet ved at vi etter hver samtale spør den som har mottatt hjelp om hvordan han eller hun har opplevd hjelpen og hvordan han eller hun har hatt det mellom første og de neste avtalene med oss. På den måten kan vi undersøke om hjelpen som gis hjelper, sier hun.

– Tidligere har noen gått i samtaler med en terapeut i lang tid uten å oppleve å få det bedre. Da er det viktig at vi stiller oss spørsmålet om individuelle samtaler er det beste for denne personen, eller om det er noe annet personen trenger. Kanskje løsningen er sosiale aktiviteter, fysiske aktiviteter eller kanskje trenger han eller hun hjelp til å komme ut i arbeidslivet, sier Stadsnes og forteller at avdelingen sammen med NAV gir tilbud om individuell jobbstøtte, der målet er å komme ut i ordinært arbeid eller utdanning.

Hjelper flere på et tidlig tidspunkt

Endringen fra å være en vedtakstjeneste til et lavterskeltilbud betyr også at de kan hjelpe flere på et tidligere tidspunkt slik at problemene ikke trenger å utvikle seg. 

– Tønsberg kommune ønsker å dreie ressursbruken til lavest mulig nivå, til tjenester som er mindre kostbare, slik at flere kan få hjelp og slik at kommunen bruker mindre penger på tiltak som er kostbare. Endringene i psykisk helsetilbudet er en konkret konsekvens av denne endringen, sier Stadsnes.  

– Vi driver blant annet mer med kurs og gruppevirksomhet nå enn før. Dette når ut til flere. I tillegg benytter vi «assistert selvhjelp». De som er med på dette får et individuelt tilpasset digitalt program som de selv skal gjennomføre, med veiledning av behandler en gang i uka på telefon.  

Innbyggernes tilbakemeldinger gjør tilbudet bedre 

Laila Stadsnes forteller at det også er endringer i hvordan den som oppsøker hjelp blir møtt. Dette er en endring som er gjort over tid.

– Før var vi kanskje mer opptatt av å sette søkelys på sykdom. Nå er vi mer opptatt av å se på det personen får til og kan, sier hun. 

Stadsnes mener at omlegging har gjort at innbyggerne selv får være med å utvikle tjenestetilbudet. 

– Tilbakemeldingene vi får er med på å gjøre oss bedre. At de som mottar tjenester er medvirkende til utvikling og forbedring, er avgjørende for at vi kan yte den hjelpen innbyggerne våre trenger. I tillegg opplever de ansatte å være i vekst og utvikling. Noe som har gitt en positiv effekt på arbeidsmiljøet, sier Stadsnes. 

Hun avslutter med å si at selv om tilbudet nå er lavterskel og man ikke trenger et vedtak for å få psykisk helsehjelp, så har innbyggerne akkurat de samme rettighetene som før.

Trenger du psykisk helsehjelp?

Hvis du har behov for psykisk helsehjelp kan du kontakte oss via digital henvendelse (skjema) eller ringe oss. 

Her kan du sende inn en digital henvendelse. 
Du kan ringe oss på telefon 90 09 82 23 onsdag og torsdag klokka 12.00-14.00. 
Du kan lese mer om psykisk helsetilbud i Tønsberg kommune her.