
– Den frie leken forsvinner gradvis fra samfunnet vårt, sier Nordbotten Olsen.
– Den forsvinner fra barns hverdag, fra skole og fritid. I barnehagen begrenses barns lek mer nå enn tidligere, spesielt av sikkerhetshensyn, fortsetter hun og peker på at vi samtidig ser en økning i psykiske helseplager hos barn og ungdom.
Tina Nordbotten OlsenLek gir opplevelse av mestring
– Vi ser en økning i skolefravær og økte mobbetall, mer vold i skolen og tøffe ungdomsmiljøer. Årsaken til dette er sammensatt, men forskning viser at fri lek, og særlig den risikofylte leken, er viktig for barns opplevelse av mestring, og hvordan de håndterer stress og uforutsigbarhet, noe som igjen er bra for den psykiske helsa, sier hun og legger til:
– Lek er gøy, og det kan i tillegg bidra til at barn og ungdom får en bedre psykisk helse på sikt, så det er en veldig god investering.
Digitalt foreldremøte
Tønsberg kommune arrangerer digitalt foreldremøte for alle de 52 barnehagene i Tønsberg 31. mars. Her er lek og barns psykiske helse tema.
– Jeg tror mange foreldre ikke tenker over hvor viktig lek er for en sunn utvikling av både fysisk og psykisk helse. Vi lever i et samfunn som verdsetter utdanning, læring og fritidsaktiviteter i stor grad, og det brukes mye tid på skjerm. Det er dessverre for lite tid igjen til lek. I dette foreldremøte vil foreldre få høre om hvordan de kan støtte barna deres i leken som fremmer en god psykisk helse, avslutter Nordbotten Olsen.
Lenke til opptak
Fikk du ikke deltatt? Her er lenke til opptak.