Skal du ut og spise nå i førjulstiden?

Nå samles bedrifter til julebord, og selv om man er nære kollegaer eller i samme kohort, så er utestedene pålagt at gjestene må ha 1 meter avstand på serveringsstedet, sier assisterende kommuneoverlege Per Kristian Opheim. Per Kristian Opheim, assisterende kommuneoverlege

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Restaurantene kan ikke sette personer inntil hverandre, så fremt de ikke bor på samme adresse. Det er 1 meter som gjelder på bordene, så lenge man ikke er i samme husstand. 

Utestedene med skjenkebevilling kan slippe folk inn frem til klokken 22.00. Det stenges for skjenking klokken 24.00, og folk skal være ute av lokalet senest en halv time etter skjenkestopp.

- Så i følge lovverket er utestedet pålagt at gjestene må holde minst 1 meter avstand under hele besøket, og selv om man jobber sammen så er en ikke i samme husstand, påpeker Per Kristian Opheim. 

Hele paragrafen som omhandler serveringsteder

§ 14a.Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder

Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, som diskotek, nattklubb og lignende, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig. Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt. Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord, likevel slik at husstandsmedlemmer kan sette seg nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.

Serveringsstedet skal ikke ha servering for privat sammenkomst med flere enn 20 personer.

Ved serveringssteder som har skjenkebevilling skal servering av alkohol skje ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester. Kommunen kan forby skjenking av alkohol etter smittevernloven § 4-1.

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal ikke slippe inn gjester etter kl. 22.00.

Utøvelse av skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 og forskrift om alkoholordningen for Svalbard kapittel 3 skal opphøre kl. 24.00. Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter dette.

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Det er tilstrekkelig å registrere opplysningene til én person i hver gruppe. Serveringsstedet skal likevel oppfordre til at flest mulig oppgir kontaktopplysninger. Med kontaktopplysninger menes informasjon som gjør det mulig å komme i kontakt med gjesten, for eksempel telefonnummer. Serveringsstedet skal også registrere dato og tidspunkt for besøket, og om mulig plassering i lokalet. Kontaktopplysningene skal kun brukes for å bistå kommunen ved en eventuell senere smitteoppsporing etter smittevernloven § 3-6. Ved forespørsel skal opplysningene utleveres til dette formålet. Opplysningene skal oppbevares forsvarlig og slettes etter 14 dager. Serveringsstedet skal informere den som registreres om formålet med registreringen og hvor lenge kontaktinformasjonen oppbevares.