Tønsberg har fått sin første fribyforfatter

Asia Gaboush Ali Abdalla er journalist og forfatter fra Sudan.  Hun brenner for å skrive ærlig om forholdene i sitt hjemland, særlig om kvinnenes situasjon. Det gjør at det ikke lenger er trygt for henne å bo i Sudan.  Nå har hun kommet til Tønsberg for å fortsette forfatterskapet i trygge omgivelser.

Portrettbilde av Asia - Klikk for stort bildeAsia Gaboush Ali Abdalla gleder seg til å komme i gang med å skrive bok. Hun har fått kontorplass på biblioteket.
Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Her kjenner jeg ro. Endelig er jeg fri til å skrive det jeg vil, sa Asia da vi møtte henne på en liten samling på biblioteket i Tønsberg mandag ettermiddag.

Fribyforfatter

Asias ankomst til Tønsberg har bakgrunn i at Tønsberg er med i fribynettverket. Allerede i september 2021 vedtok kommunestyret i Tønsberg å bli en friby, men det er først nå dette har kommet i orden. Friby betyr å være vertskap for en forfulgt forfatter, journalist eller kunstner i opptil 2 år. En fribyforfatter har måttet flykte fra sitt hjemland på grunn av trusler for sine ytringer. I fribynettverket får de beskyttelse og kan gjenoppta arbeidet sitt. Det finnes mer enn 70 fribyer internasjonalt, og 24 av dem er i Norge. Fribyene er medlemmer av den uavhengige, internasjonale medlemsorganisasjonen ICORN, International Cities of Refuge Network. 

Offisiell markering

Mandag var det en offisiell markering på biblioteket hvor Asia ble ønsket velkommen som fribyforfatter i Tønsberg. Ordfører Anne Rygh Pedersen, ledelsen ved biblioteket, døtrene og noen venner var til stede.  Hun skal ha kontorplass på biblioteket, og følges opp av fribykoordinator Stine-Marie Schmedling. Koordinatoren skal blant annet hjelpe med å bygge nettverk, planlegge møter og arrangementer.

Konflikter og humanitære kriser

Asia er vokst opp i et land preget av voldsomme konflikter, maktkamper og humanitære kriser. Hun hadde mye hjertesorg som ung og bestemte seg for å utdanne seg som journalist. Nå gleder hun seg til å starte på en bok. Det blir en roman der en kvinne er hovedpersonen. Innholdet i boken skal baseres på virkelige hendelser fra hjemlandet. Hun lover at det blir sterke skildringer. Jeg er opptatt av å få frem budskap som er fortiet, sier hun. Hun håper boken skal bli en vekker for de som leser den. Boken skal skrives på arabisk og engelsk. Håpet er at den også kan spres i Sudan.