- Vi må lytte til hverandre

- Det er mer som samler oss enn som skiller oss, sier Mussawer Shahid. Han er hovedimam for ahmadiyya-muslimene i Norge, og i dag besøkte han ordfører Frank Pedersen sammen med kolleger fra moskeen og prester fra Den norske kirke. 

Mussawer Shahid overrakte blomster og et eksemplar av Koranen til prestene Kari Stornes og Tonje Røgeberg. Domprost Sveinung Hansen i bakgrunnen.

- If you love the artist, you must love the art, sier Mussawer Shahid engasjert. 

Sammen med kolleger og to ungdommer fra moskeen på Furuset i Oslo, er han på vei mot Kristiansand. Underveis på det han kaller «muslimer på en fredsturne mot sør» stopper de innom flere byer, og i dag ble de tatt imot av ordføreren på rådhuset i Tønsberg. 

- Det betyr at hvis du elsker Gud, så må du også elske de menneskene som Gud har skapt. Vi ønsker å jobbe for fred, og mottoet vårt er «kjærlighet til alle, ikke hat mot noen». Men hvis vi skal ha respekt for hverandre, må vi være åpne for å lytte til hverandre. Det er derfor mange konflikter oppstår, fordi man ikke er villig til å lytte til hverandre, sier han.

- Misbruker Koranen

Kari Stornes, Tonje Røgeberg, Sveinung Hansen, Mussawer Shahid, Frank Pedersen, Haadi Masood, Yasir Fawzi, Aqeel Qamar og Zayn.

Ahmadiyya er en retning innen islam med bakgrunn fra India på slutten av 1800-tallet. Ahmadiyya-menigheten var den første muslimske menigheten som etablerte seg i Norge, og moskeen på Furuset er i dag landets største moske. Trossamfunnet har ikke egen moske i Tønsberg, men rundt 30 medlemmer bor i kommunen og er aktive i den lokale menigheten. 

- Det er ikke alle andre muslimer som anerkjenner oss som muslimer, og i noen få land blir vi fortsatt forfulgt. Men vi er opptatt av å jobbe for fred. En muslim skal ikke hate noen, sier Shahid. 

Han mener at mange misbruker Koranen og andre hellige skrifter for å legitimere krig og vold. 

- Ordet jihad blir mistolket av mange. Det betyr ikke krig. Det skal tolkes som å streve etter å bli et bedre menneske, sier han. 

- Nyttig møte

Med på møtet, var også tre representanter fra Den norske kirke. Domprost Sveinung Hansen, kapellan Kari Stornes i Søndre Slagen menighet og sogneprest Tonje Røgeberg i Tjøme og Hvasser syns det var nyttig å bli bedre kjent med ahmadiyya-muslimene. 

- Det var fint å bli kjent, og jeg visste faktisk ikke at ahmadiyya-muslimene hadde virksomhet lokalt her i Tønsberg, sier Sveinung Hansen. 

De tre prestene syns budskapet fra imamene var positivt, og er mer enn klare for å bli bedre kjent. De håper også at både kristne og muslimske trossamfunn vil bidra aktivt i arbeidet med å inkludere ungdom og forebygge radikalisering.

- Det er viktig at ungdom har et sted å være, og det er viktig at de får muligheten til å treffes både innad i menighetene og på tvers av trossamfunn. Kanskje vi kan få til et samarbeid, sier Tonje Røgeberg

- Positivt budskap

Det vanket blomster og koran også på ordfører Frank Pedersen.

Ordfører Frank Pedersen syns dagens møte var både interessant og positivt. 

- Som ordfører er jeg opptatt av at Tønsberg skal være en by der alle, uansett tro og religion, er velkommen. Vi er en mellomstor by med storbyproblemer, og vi er opptatt av å bekjempe hatkriminalitet og forebygge radikalisering, sier han. 
Han kommer ofte i kontakt med muslimske ungdommer når han står på ordførerhjørnet på Farmandstredet, og forteller at en del av dem gir uttrykk for at de savner et sted å høre til.

- Da blir man sårbar for å bli rekruttert inn i feil miljøer. Vi gjør mye knyttet til dette i kommunen, både i barnevernet, Ung i Tønsberg og i samarbeid med politiet, og jeg tror dialog er veldig viktig for å lykkes. Derfor syns jeg budskapet på møtet i dag var veldig positivt, sier han.