- Vi må ta vare på det biologiske mangfoldet

Bildekollasj som viser ulike naturtyper. - Klikk for stort bilde

- Tap av biologisk mangfold vil få store konsekvenser for samfunnet, og gå ut over både helse, klima og økonomi, sier samfunnsutvikler Marthine Søyland Hoel i Tønsberg kommune. I september ble det vedtatt en ny handlingsplan som skal bidra til å ivareta og øke det biologiske mangfoldet i kommunen. 

Biologisk mangfold er mangfoldet av alt liv som finnes på jorda. 

- Det handler både om genetisk variasjon innenfor en art, variasjon av arter og variasjon av leveområder. Langs Oslofjorden er det biologiske mangfoldet større enn i andre deler av landet. I Tønsberg kommune er det registrert 545 forskjellige rødlistede arter, og vi har 17 verneområder innenfor kommunegrensa. Samtidig er det registrert 160 arter som truer mangfoldet, forteller Marthine Søyland Hoel.

Den nye handlingsplanen for økt biologisk mangfold skal fungere som et oppslagsverk for alle som forvalter arealer, jobber med nyanlegg, planarbeid og byggesak. 

- Den gir en enkel oversikt over de viktigste hensynene man må være bevisst på. Den forteller om hvilken verdi ulike naturtyper har for det biologiske mangfoldet, hvilke trusler som finnes og hvilke tiltak som kan gjøres for å ivareta mangfoldet. Planen en bindene for kommunal eiendom, og veiledende for andre arealer i kommunen, forteller Søyland Hoel. 

Marthine Søyland Hoel, et praktfullt eksemplar av arten samfunnsutvikler.

Mange trusler

Det er mange ulike faktorer som truer og svekker det biologiske mangfoldet. 

- I vår kommune utgjør arealendringer den største trusselen. Når vi bygger ned naturen for å bygge boliger og infrastruktur eller drive landbruk og industri, risikerer vi alltid å svekke det biologiske mangfoldet. Men også intensivt skogbruk, anlegg av plen og manglende kantvegetasjon langs vassdragene bidrar negativt, sier Søyland Hoel.

Forurensing og spredning av skadelige stoffer kan også true mangfoldet, og overhøsting av en art kan føre til arten ikke lenger blir levedyktig. I tillegg kan fremmede arter utkonkurrere stedegne arter som man ønsker å beholde, forandre næringskjeder og føre med seg nye sykdommer. 

- På toppen av dette kommer klimaendringene. Høyere temperaturer og endret nedbørsmønster fører til at klimasoner forskyves og levevilkårene endres, sier Søyland Hoel. 

Mye man kan gjøre

Selv om det biologiske mangfoldet står overfor mange ulike trusler, er det også mye som kan gjøres for å ivareta mangfoldet. Det kan være alt fra å ta vare på stammer og greiner fra trær som felles for innsekter som er avhengige av dem, til å sette opp insekthotell og sørge for at dammer ikke gror igjen. 

- Det aller viktigste, er at vi er bevisste på biologisk mangfold når vi tar avgjørelser om hvordan arealene i kommunen skal benyttes. Planen gir konkrete tips og råd om hva man kan gjøre i forbindelse med nyanlegg og skjøtsel av ulike naturtyper, og legger føringer for hvilke hensyn kommunen må ta i reguleringsarbeidet. Den vil være et viktig verktøy for ansatte i kommunen, men kan relevant for alle som ønsker å lære mer om biologisk mangfold og som ønsker råd om hva man selv kan gjøre på egen eiendom, sier Søyland Hoel. 

Les handlingsplanen for økt biologisk mangfold her.  (PDF, 9 MB)