Mette Vikan AndersenLavere skatteinntekter enn forventet har skapt økonomiske utfordringer for kommunen. Selv om kommunen brukte mindre penger enn budsjettert på å drifte tjenestene i 2024, førte svikten i skatteinntekter til at kommunen måtte bruke 240 millioner kroner fra disposisjonsfondet i fjor. Det var 65 millioner kroner mer enn justert budsjett.
– Det betyr at vi har mindre sparepenger å tære på, og vi må regne med lavere skatteinntekter også i årene som kommer. Dermed må vi gjennomføre innsparingstiltakene raskere enn planlagt, sier Mette Vikan Andersen.
60 millioner mer i 2025
I omstillingsprosjektet «Sunn kommuneøkonomi» var det i utgangspunktet lagt opp til å redusere kommunens utgifter med 36,5 millioner kroner i 2025. Nå er innsparingskravet for året økt til 96 millioner kroner.
– Vi skal altså spare inn 60 millioner kroner mer enn planlagt i 2025. Kommunedirektørens ledergruppe har allerede vedtatt flere tiltak som skal bidra til disse innsparingene, men nå vil det også bli igangsatt prosesser innenfor alle kommunalsjefområdene for å finne ut hvordan man kan redusere kostnadene allerede i år, sier Vikan Andersen.
20 millioner fra kultur og samfunnsutvikling
Kommunedirektørens ledergruppe har vedtatt innsparingstiltak som vil gi en samlet effekt på 36,7 millioner kroner i 2025. Det største enkeltgrepet, er å redusere rammen til kultur og samfunnsutvikling med 20 millioner kroner.
– Det henger sammen med at kultur og samfunnsutvikling brukte 30 millioner kroner mindre enn budsjettert i fjor. Det handler først og fremst om ubenyttet integreringstilskudd ved Tønsberg læringssenter og utbetaling av økonomisk sosialhjelp fra NAV. Det vil bli krevende, men basert på de prognosene vi, har mener vi at det er forsvarlig å redusere rammene for årets drift med 20 millioner kroner, sier Vikan Andersen.
5 millioner fra oppvekst og læring
Også oppvekst og læring får redusert sine rammer. Kommunedirektøren vil hente til sammen fem millioner kroner fra barnehagene og virksomhet barn og unge, og forklaringen er blant annet at barnehagene ser ut til å klare seg uten et ekstrabeløp kommunen fikk til flere barnehageplasser som følge av at stønadsperioden for kontantstøtte ble kortet ned.
– Kommunen ble kompensert med 2 millioner kroner over statsbudsjettet, fordi man så for seg at reduksjonen i kontantstøtte ville føre til at flere ville søke barnehageplass. Barnehagene våre ser ut til å klare seg, og driver i balanse uten disse ekstramidlene, sier Vikan Andersen.
Virksomhet barn og unge over tid har brukt mindre penger enn budsjettert.
– Dermed reduserer vi rammen for oppvekst og læring med 5 millioner kroner i år, så blir det opp til kommunalsjefens ledergruppe å avgjøre hvordan nedtrekket fordeles mellom virksomhetene.
Inndragning av sykepenger
Kommunedirektørens ledergruppe har også vedtatt å inndra 10 millioner av det virksomhetene mottar av sykepengerefusjoner fra NAV i løpet av året. I 2024 fikk kommunen til sammen nesten 160 millioner kroner utbetalt i sykelønnsrefusjoner.
– Disse pengene skal ikke brukes til andre formål enn å sette inn vikarer og sørge for at nødvendig bemanning er på plass, men i en del tilfeller settes det ikke inn vikar. Derfor har vi bedt økonomiavdelingen om å gjennomgå alle sykepengerefusjoner i organisasjonen, og å foreslå hvordan vi kan hente inn til sammen 10 millioner kroner av ubenyttede refusjonsmidler, sier Vikan Andersen.
Hun understreker at vedtaket kun gjelder for 2025 i første omgang, og at en eventuell videre inndragning av sykepenger for årene 2026-2028 vil bli vurdert på et senere tidspunkt.
– Slutt på twist og bagett
Kommunedirektørens ledergruppe har også vedtatt flere mindre innsparingstiltak som vil ha umiddelbar effekt i 2025.
– Vi har besluttet at det ikke skal arrangeres sommerfest for ansatte eller julearrangement i Stoltenbergparken i år. Dette gir en besparelse på til sammen 200.000 kroner. I tillegg har vi vedtatt at ansatte skal som ønsker te eller kaffe på jobb må betale en egenandel på 50 kroner per måned fra og med 1. mai. Jeg syns det er trist at vi må gjennomføre slike tiltak, men dette kan utgjøre en besparelse på rundt 1,5 millioner kroner i år, sier Vikan Andersen.
I år blir det heller ikke rom for julegaver til ansatte eller fruktkurver på kontorene.
– Vi er i en situasjon der vi rett og slett er nødt til å sette på alle bremsene. Jeg har tidligere sagt at det ikke er twist og bagetter vi skal spare på, men nå må vi altså det også. Alle innkjøp ut over det som er helt nødvendig for å sikre daglig drift, skal heretter godkjennes av virksomhetsleder, og alle ansettelser skal godkjennes av kommunalsjef, sier, kommunedirektøren.
Må finne tiltak innen 1. mai
Selv om kommunedirektørens ledergruppe har identifisert tiltak som representerer en samlet besparelse på 36,7 millioner kroner i 2025, gjenstår det fortsatt 23,3 millioner kroner for å komme i mål.
– Nå er det prosesser på gang i alle kommunalsjefenes ledergrupper, der virksomhetslederne blir bedt om å finne måter å redusere kostnadene på. Kommunalsjefene skal legge frem disse tiltakene innen 1. mai, slik at vi kan legge frem en sak til politisk behandling i juni, sier Vikan Andersen.
Fordelingen av kutt på rammeområdene er gjort basert på rammeområdenes andel av totale utgifter til lønn og drift.
Vil utrede eiendomsskatt
Kommunedirektørens ledergruppe vil også se på mulighetene til å øke kommunens inntekter. Det innebærer både salg av eiendom og å utrede eiendomsskatt.
– Over 90 prosent av kommunene i Norge har eiendomsskatt. Kommunestyret har tidligere vært tydelige på at de ikke ønsker dette i Tønsberg, men nå mener vi det er naturlig at administrasjonen løfter fram også denne muligheten, sier Vikan Andersen.
Hun understreker at en eventuell eiendomsskatt ikke vil redusere behovet for omstilling at driften i kommunen.
– Både ved eiendomssalg og ved eventuell innføring av eiendomsskatt, må vi prioritere å redusere gjeld og å bygge opp igjen kommunens disposisjonsfond. Det er avgjørende for å sikre en bærekraftig økonomi fremover og skape rom for nye satsinger. Derfor vil det uansett være nødvendig å gjennomføre det omstillingsprosjektet vi nå er i gang med, sier hun.
Kompetansekartlegging
Kommunens økonomiske situasjon gjør at en nedbemanning vil være nødvendig for å møte organisasjonens krav til innsparing.
I forbindelse med sunn kommuneøkonomi skal det gjennomføres en kartlegging av oppgaver som løses på områdene, samt kompetansen som kreves for å løse disse.
- Denne kartleggingen vil blant annet danne grunnlag for vurderinger knyttet til hvilke oppgaver som skal løses i fremtiden og hvilket nivå oppgavene skal løses på, sier Vikan Andersen.
Det er satt ned en partssammensatt arbeidsgruppe som får i oppgave å utarbeide en plan for nedbemanning som skal ivareta ansatte, deres rettigheter og arbeidsmiljøet i prosessen. Gruppen skal også utarbeide forslag til prosess med kartlegging av oppgaver og kompetanse, kommunikasjonsplan og en eventuell risikovurdering.