Kort fortalt
En reguleringsplan er kommunens måte å styre utviklingen av et område på. En viktig del av arbeidet med reguleringsplanen er å få innspill fra innbyggerne.
Planprosessen
Du kan komme med innspill i to runder i planarbeidet: Når planarbeidet starter (ved varsel om oppstart) og når forslaget er utarbeidet (ved offentlig ettersyn). I begge rundene får naboer, grunneiere og relevante offentlige organer varsel om planarbeidet. Planarbeidet kunngjøres også i lokalavisa og på kommunens nettside. Arbeidet med en reguleringsplan kan ta flere år.
Du kan alltid kontakte både den som fremmer planforslaget og kommunens saksbehandler for å få svar på dine spørsmål underveis i arbeidet.
Følg planprosessen
Digital plandialog gir publikum, næringsliv og regionale myndigheter bedre mulighet for medvirkning i arealplanprosessen.
Du følge med på reguleringsplaner ved å inn på inn på kartportalen. Her kan du søke opp og finne reguleringsplaner med tilhørende saksdokumenter. Du kan for eksempel se om det planlegges eneboliger, næringsbygg eller parkeringsplasser i ditt nærområde, eller hvor høyt man planlegger å bygge.
Varsel om oppstart av planarbeid
Oppstart av planarbeidet kunngjøres i Tønsbergs blad, på nettsiden til kommunen og i brev til følgende berørte parter:
- grunneiere/hjemmelshavere (som registrert i kartverkets grunnbok)
- tilstøtende naboer
- relevante myndigheter
- organisasjoner/lag
De viktigste opplysningene er planens avgrensing og formålet med planarbeidet. Frist for å komme med innspill står i varselet og skal være minimum 4 uker. Alle planer som er varslet oppstart ligger her.
Offentlig ettersyn
Forslag til reguleringsplaner blir behandlet av utvalg for plan og bygg (UPB) som vedtar å sende forslaget ut på høring og offentlig ettersyn. Berørte parter får tilsendt brev med henvisning til kommunens hjemmeside for alle relevante dokumenter. Det offentlige ettersynet blir også annonsert i avisen og på nett. Høringsfristen er minimum seks uker.
Klage
Det er Kommunestyret som til slutt endelig vedtar reguleringsplanen. Alle berørte parter får vedtaket tilsendt. Fristen for å klage på vedtaket er 3 uker etter at vedtaket er offentliggjort.
Ferdig vedtatt plan kunngjøres i Tønsbergs blad og på kommunens nettsider.