- En inngangsbillett til boligmarkedet

Geir Viksand, kommunalsjef for samfunns- og næringsutvikling- Målet er å hjelpe unge inn på boligmarkedet, sier kommunalsjef Geir Viksand. Nå selger kommunen 26 nye leiligheter midt i Tønsberg sentrum. Der kan unge mellom 18 og 34 år få oppfylt boligdrømmen selv om de mangler egenkapital.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange unge drømmer om egen leilighet, men sliter med å få lån fordi det stilles krav om minst 15 prosent egenkapital. Nå vil Tønsberg kommune hjelpe dem med å oppfylle boligdrømmen, og selger 26  splitter nye to- og treroms leiligheter i Anders Madsensgate til under markedspris.

- I tillegg til at vi selger leilighetene relativt rimelig, garanterer kommunen for egenkapitalen. Det betyr at unge kjøpere kan få boliglån selv om de ikke har rukket å legge seg opp penger, sier Geir Viksand.

Leilighetene varierer i størrelse fra rundt 45 kvadratmeter til rundt 65 kvadratmeter.

Mulig å bygge egenkapital

Leilighetene kan ikke selges videre på det åpne markedet, men kommunen forplikter seg til å kjøpe leiligheten tilbake når du ønsker å selge. Prisen blir da regulert i henhold til konsumprisindeksen.

- Det betyr at du ikke vil få en fortjeneste ved salg av leiligheten som ligger over den generelle prisstigningen i samfunnet. Men betyr samtidig at du er garantert å få solgt leiligheten, og at du ikke risikerer å tape penger ved et eventuelt krakk i boligmarkedet, forteller Viksand. 

Han mener at muligheten til å bygge egenkapital er noe av det som gjør konseptet gunstig for unge kjøpere.

- Det er krevende for unge å bygge opp nødvendig egenkapital når de er i en situasjon der de må leie bolig. Hvis de isteden får muligheten til å ta opp et lån, kan de betale ned på gjelden måned for måned, og på den måten bygge egenkapital. Dermed har de dette på plass den dagen de får behov for en større bolig, sier han.

Hvis man kjøper den minste leiligheten, kan man i løpet av fem år bygge opp en egenkapital på 480.000 kroner. Eksempelet forutsetter en rente på 2%, 30 års nedbetalingstid på lånet og 2,5% årlig prisvekst.

- Det er nok til å få et banklån på 3,2 millioner, sier Viksand.

Leie først – kjøpe senere?

For noen kan det være vanskelig å få lån i banken selv om kommunen garanterer for egenkapitalen. Derfor kan kommunen også innført et leie-til-eie-konsept.

- Noen har kanskje for lav inntekt, andre har kanskje noe gjeld fra før som gjør det vanskelig å få lån. Da kan man velge å leie leiligheten i inntil fem år, og så ha rett til å kjøpe leiligheten den dagen man er i stand til å få lån. Da får man kjøpt leiligheten til den prisen den hadde da leieforholdet startet, sier Viksand.

Når man på et senere tidspunkt velger å selge, kjøper kommunen leiligheten tilbake til samme pris regulert for generell prisvekst – også i den perioden man leide.

- Det betyr at man har tjent penger allerede i det øyeblikket man kjøper leiligheten, sier Viksand.

Les mer om leilighetene, priser og kriterier for å få kjøpe her!