Er Tønsberg kommune klimavennlig?

Det er sikkert delte meninger om hvor flinke vi i Tønsberg kommune er til å ta vare på klimaet vårt. I denne artikkelen kan du lese om noen av klimatiltakene vi er i gang med.

Utsiktsbilde fra Slottsfjellet med logoen "Tønsberg i 1000 år til".  - Klikk for stort bilde

I kommuneplanens samfunnsdel står det spesielt om to klimautfordringer som kommunen ønsker å ta tak i:  " Av de sektorene kommunen kan påvirke, er det veitrafikk som er den klart største utslippskilden.  Videre står det at "i vår kommune er nedbygging av dyrka mark, tap av arts- og naturmangfold og et for høyt forbruk av naturens ressurser en stor utfordring.

Vi har satt et mål om å kutte klimagassutslippene med 60 prosent innen 2030 og sikre binding av karbon i blant annet skog, jord, myr og våtmark. Samtidig må vi utnytte ressursene mer effektivt og redusere forbruk. 

Les mer i kommuneplanens samfunnsdel (PDF, 2 MB)

Bo tettere sammen

Et av tiltakene for å redusere klimagassutslippene og spare natur og matjord er å legge til rette for at flere kan ta i bruk miljøvennlige transportformer og planlegge for at flere skal bo og jobbe tettere sammen i byer og tettsteder. Kommuneplanen gir føringer om at inkluderende, aktive møteplasser, samt miljøvennlige, effektive mobilitetsløsninger skal prioriteres høyt. 

Grønne møteplasser

For å få folk til å bo og jobbe tettere sammen, må vi lage setrumsområdene våre attraktive. I byromsstrategien for Tønsberg sentrum  står det at "De som skal bo midt i byen trenger korte avstander til møteplasser og grønne rekreasjonsarealer." Vi påvirkes av våre omgivelser, og utforming og innhold i uterommene har stor betydning for om et sentrum oppleves som et godt sted å være. 

Enkelt sagt så er det vist at grå flater og lukkede fasader kjeder oss, trafikkerte arealer stresser oss, natur får oss til å slappe av, og det å være sammen med eller observere andre mennesker gjør oss glade. 

Dette gjelder parker og torg vi oppsøker for rekreasjon, aktiviteter eller sosiale møter, men også for gater og plasser hvor vi beveger oss imellom ulike gjøremål.

Les mer i byromsstrategien for Tønsberg sentrum (PDF, 8 MB)

Flere møteplasser ferdig til sommeren

Vi er i full gang med å oppfylle noen av klimasatsingene i kommuneplanen og i byromsstrategien. Flere møteplasser og parker i byen vår og på Revetal er i ferd med å få en kraftig oppgradering.  Til sommeren skal disse stedene bli ferdigstilt:

Fiskebrygga

  • Mer vegetasjon
  • Flere sittemøbler

Kaldnes brygge

  • Ny gatestein
  • Mer vegetasjon
  • Nye sittemøbler

Karl E. Paulsens plass

  • Gangveier og naturlige traséer over plassen blir oppgradert med granittheller og storgatestein.
  • Det store treet som står på plassen i dag skal bevares, og blir en del av «miniparken» midt på plassen.
  • Nye sittemøbler
  • Gatekunstvegg

Rådhusgaten

Overvannsprosjekt og oppgradering.

Les nyhetsartikkelen "Rådhusgata i rute"

Les nyhetsartikkelen "Byens nye plasser"

Les handlingsplan for uterom på Revetal

Overvannsprosjektet

I Tønsberg sentrum føres overvann og avløpsvann i samme rørsystem. Ved store nedbørsmengder blir det for lite kapasitet på nettet og overløpende overvann og avløpsvann går ut i Kanalen. For å unngå dette er det satt i gang et omfattende arbeid med separering av overvann og avløp i flere gater i sentrum.

Klimadagen 2023

1. juni arrangeres Klimadagen 2023 i Tønsberg. 
Klokken 18.00 blir det politisk klimadebatt på biblioteket. Du kan få med deg debatten som publikum i salen, eller følge den direkte på kommunens Facebook-side eller tb.no. 

Les mer om klimadebatten 1. juni her