Helsepersonell skal testes etter utenlandsreiser

Helsepersonell skal testes etter utenlandsreiser

Myndighetene oppfordrer helsepersonell til å være forsiktige i forbindelse med utenlandsreiser i ferien. De råder dem som jobber i helsevesenet til å teste seg for koronaviruset etter reiser, selv etter å ha vært i såkalte «grønne» land utenfor Norden. Klikk for stort bildeMette Vikan Andersen, kommunalsjef for Mestring og Helse

Helsepersonell som velger å reise til «grønne» land utenom Norden, bør testes etter hjemkomst. Det skriver Helsedirektoratet i en pressemelding med reiseråd for dem som jobber i helsetjenesten

- Vi har lave smittetall i Tønsberg, og vi vil jobbe for at det fortsetter slik også etter sommerferien. Det er mer smitte i mange andre land enn i Norge, også i «grønne land». Vi vil følge myndighetens oppfordring om å teste personalet som har vært på ferie i slike land. Det vil skape trygghet for oss som arbeidsgiver, kolleger og ikke minst pasienter og brukere, sier Mette Vikan Andersen, kommunalsjef for Mestring og Helse. 

Tønsberg kommune jobber nå med å lage et system for å kartlegge om ansatte og vikarer som har pasientnært arbeid, har vært på utenlandsreise siste 10 dager. Ansatte som har vært i utlandet plikter å gi beskjed til nærmeste leder, og leder fører det inn i et skjema for dokumentasjon.

Reiseråd til ansatte og arbeidsgivere i helsetjenesten

  • Ansatte i helsetjenesten som velger å reise til «grønne land» utenom Norden, bør testes etter hjemkomst og før de har nær kontakt med pasienter eller brukere. De bør også ha en særlig årvåkenhet ved eventuelle symptomer. For øvrig vises det til faglige råd på FHIs nettsider. 
  • Ansatte som mottar besøk i sitt hjem fra karantenepliktige land, bør være særlig oppmerksom på smittefare. Personellet bør ha en dialog med sin arbeidsgiver om besøket i forkant, slik at det kan tas nødvendige forholdsregler for å unngå økt risiko for overføring av smitte.
  • Arbeidsgiver bør ha et system for å kartlegge om ansatte og vikarer som har pasientnært arbeid, har vært eksponert for SARS-CoV-2 eller vært på utenlandsreise siste 10 dager.
Til toppen