- Oktober er en rosa måned!

Jon Sanness Andersen, Trine Hveem, Anne Rygh Pedersen og Astrid Langeby Kolbek. ved Rosa Sløyfe-standen i Tønsberg. - Klikk for stort bildeJon Sanness Andersen, Trine Hveem, Anne Rygh Pedersen og Astrid Langeby Kolbek.- Vi vil bidra til å sette farge på byen, og samtidig oppfordre kvinner til å sjekke seg for kreft, sier Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen og Færder-ordfører Jon Sannes Andersen. Onsdag var de innom Rosa Sløyfe-markeringen på Tønsberg torv.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Oktober er damenes måned. Dette er en veldig innarbeidet aksjon, og hele oktober er jo rosa. Det handler både om å samle inn penger til kreftsaken og å finansiere forskning, men det handler også om å sikre synlighet og skape bevissthet blant folk, sier ordfører Anne Rygh Pedersen.

Sammen med ordførerkollega Jon Sanness Andersen har hun tatt turen innom Rosa Sløyfe-standen på torvet. Også han er glad for å kunne bidra til å gi kreftsaken oppmerksomhet.

Sjekk deg!Det begynner å bli tomt for Rosa Sløyfer, men på torvet kan du også få kjøpt et praktisk løpebelte! 

Brystkreft rammer mange, og i 2021 fikk 3991 kvinner og 32 menn i Norge diagnosen. Det er en betydelig økning fra 2020, men økningen skyldes trolig etterslep grunnet pandemien. Nå oppfordrer Kreftforeningen og Brystkreftforeningen alle kvinner til å sjekke seg – og til å møte opp når de kalles inn til mammografi.

- Hvis man oppdager kreft tidlig, gir det både bedre prognoser og mulighet for mer skånsom behandling. Likevel er det altfor mange som ikke sjekker seg, og én av fire kvinner møter ikke opp når de kalles inn til mammografi, sier Trine Hveem, distriktsleder for Kreftforeningen i Tønsberg.

Nettopp tidlig oppdagelse er hovedtema for årets Rosa Sløyfe-aksjon.

- Betyr mye! 

Årets aksjon har allerede blitt en suksess, og det er allerede tomt for rosa sløyfer på lageret. Trine Hveem mener det er verdifullt at ordførerne stiller opp i aksjonen, og at de på den måten bidrar til å bryte ned tabuer knyttet til kreft.

- Vi ser heldigvis mer åpenhet i samfunnet vårt. Når kjente personer som Aksel Lund Svindal rammes av kreft, betyr det mye at de forteller åpent om det. I tillegg tror det betyr mye at ordførerne stiller opp og viser støtte, sier hun.

Astrid Langeby Kolbek, fylkesleder i Brystkreftforeningen i Vestfold, er en av dem som selv har erfart at Rosa Sløyfe-aksjonen har betydning. For syv år siden ble hun selv rammet av brystkreft. Rett før hun skulle i gang med cellegiftbehandling, observerte hun Rosa Sløyfe-standen på torget.

- De som stod her var så levende og så glade, og det gav meg veldig mye håp. I tillegg var jeg en av dem som fikk en annen form for behandling takket være forskning fra Rosa Sløyfe-aksjonen, forteller hun.

Nå er hun selv engasjert i kreftsaken, og sammen med 30 frivillige i Vestfold skal hun bade fylket i rosa farge i dagene og ukene som kommer.