Ønsker mer åpenhet og en konstruktiv debatt

Det var konklusjonen da barnevernstjenesten i Tønsberg i dag møtte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Barnevernets deltakelse i dokumentaren «Norge bak fasaden», som ble sendt på TV2 tidligere i år, var ett av temaene i møtet.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i samtale med barnevernsleder Ellen Fisher - Klikk for stort bildeBarnevernsleder Ellen Fisher i samtale med Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Positive tilbakemeldinger, men også hets og trusler

I barnevernet i Tønsberg er åpenhet et viktig prinsipp og det var en av grunnene til at de valgte å delta i dokumentaren.

- Vi ønsket å vise frem hvem vi er og hvordan vi jobber. Vi tror at det kan være med på å avlive myter og misoppfatninger om barnevernet, sa Ellen Fisher som er leder av barnevernet i Tønsberg.

Etter dokumentaren har barnevernstjenesten opplevd positive tilbakemeldinger fra mange, men det har også ført til en økning i hets og trusler. Spesielt i tiden rett etter at dokumentaren ble vist på TV.

- Vi er positive til en debatt rundt barnevernet både nasjonalt og her i Tønsberg. Men det må foregå på en konstruktivt måte, ikke i lukkede rom eller grupper. Vi kan heller ikke akseptere at våre ansatte hetses og trues, sa Fisher og fikk støtte fra Barne- og familieministeren.

- Det er viktig at barnevernet tar foreldre på alvor og hele tiden jobber for å bli bedre. Samtidig kan det ikke være sånn at ansatte i barnevernet utsettes for drapstrusler eller sjikaneres, sa ministeren.

Har vært en stor utvikling i barnevernet

Både Ropstad og de ansatte i barnevernet i Tønsberg var også enige om at det er mye som har endret seg til det bedre i barnevernet de siste 10-15 årene. Kompetansen har blitt hevet, og måten barnevernet jobber på har blitt endret. Den nye barnevernsreformen som trer i kraft fra 2022 vil føre til en videre utvikling av barnevernet, med et økt fokus på forebygging og tidlig innsats. Barnevernet i Tønsberg er godt forberedt på reformen.

- I Tønsberg har vi allerede stort fokus på forebygging. Vi har økt de forebyggende stillingene fra 1 til 5 stillinger, og fra 1. september vil vi være tilstede på alle skolene og barnehagene i Tønsberg, sier Fisher.

Hensikten er at barnevernet skal være tilgjengelige for alle barn og ungdom og kunne tilby samtaler og veiledning.

- Det er viktig at barn og unge kjenner til tilbudene som barnevernet kan tilby. Barnevernet vil også være tilgjengelige for foreldre, og for de ansatte i skolene og barnehagene. Dette vil styrke det tverrfaglige arbeidet. Reformen vil selvsagt kunne bidra til å styrke dette ytterligere, avslutter barnevernslederen.