Syk før jul? Da er du ikke alene!

Stig Opdøhl

Etter en lang høst og en kald desember, er det nok mange som har opplevd at den ene infeksjonen har blitt avløst av den andre. Her får du informasjon, tips og råd fra Tønsbergregionen legevakt. 

Spesielt foreldre med barn i barnehagen og småskolen opplever nok at det har vært mye sykdom nå. På legevakten har vi sykepleiere og leger som er på jobb for å hjelpe deg når du trenger det, og vi er på jobb hele døgnet – også i julen.

Som en ekstra hjelp så har vi samlet noen råd og tips her, som kanskje kan gi deg svar på noe av det du kan lure på når du selv eller barnet ditt er i dårlig form. Men! Dette er ikke for at dere ikke skal ta kontakt med oss. Hvis det er akutt eller alvorlig sykdom, så skal dere ta kontakt på telefon 116 117. Og er det fare for liv, så skal dere ringe nødnummeret 113.

Dette får vi henvendelser om nå 

Vi har stor pågang av febersyke barn med luftveisinfeksjoner. Det dreier seg hovedsakelig om ufarlige virusinfeksjoner som vi gjerne kaller «barnehagevirus», som gir feber, snørr og hoste i noen dager før det går over av seg selv.
 
Vi ser at mange av disse barna, særlig 1- og 2-åringer, kan få høy feber. Både 39 og 40 er vanlig, og de kan være temmelig snørrete, sutrete og ha dårlig matlyst, uten at de blir alvorlig syke. Symptomene går ofte over etter noen dager. Slik er det hver høst og vinter med de minste barna.
 
Lenger ned i denne artikkelen kan du lese mer informasjon om de forskjellige sykdommene, men vi kan nevne at vi har fått inn noen tilfeller av bronkiolitter, noe korona-smitte, og en del influensa.

Du kan oppleve lang ventetid på telefon

Bilde av legevaktbilen. - Klikk for stort bildeTallenes tale: Fra januar til midten av desember i år så hadde vi omtrent 90.000 henvendelser på legevakt og omtrent 2500 oppdrag på legevaktbilen. 

Den store bølgen med disse typiske vinterinfeksjonene har kommet til Tønsbergregionen legevakt. Vi har en betydelig større pågang på legevakten nå, enn før pandemien. Vi opplever at infeksjonstilstander som før kanskje ble sett an hjemme, eller håndtert av fastlegen, nå kommer til oss på legevakten. Det har vært en svært høy økning av telefoner til oss, og mange opplever at de må vente lenge før de kommer gjennom på telefonen. Vi har som mål at vi skal svare åtti prosent av dere som ringer oss innen to minutter, og det klarer vi ikke nå. Mange blir også sittende lenge og vente på venterommet.

Men vi gjentar – la det ikke være noen tvil: Du kan alltid ringe oss utenfor fastlegens åpningstid hvis du er syk eller skadet. Det er likevel viktig for oss å si at de fleste akutte luftveisinfeksjoner skyldes ufarlige virus, og går over av seg selv. Dette gjelder også febersyke barn med luftveissymptomer.

Tips:

Ha Paracet og Ibux/Nurofen hjemme, og gi det til barnet. Start med Paracet, og har ikke det god nok effekt, så kan man supplere med Ibux/Nurofen.
Rikelig med væskeinntak er viktig når man er syk. I tillegg er det viktig at en ikke har på for mye klær, og en kan gjerne skru ned varmen i rommet eller bruke fuktige omslag for å få ned feberen. Å ta en dusj sammen med barnet i vanlig temperert vann og la vannet dampe av etter dusjen kan hjelpe med å få ned temperaturen i påvente av at febernedsettende medisiner får effekt. 

Så lenge allmenntilstanden er rimelig grei, og man får i seg rikelig med væske (sjekk at barnet har våte bleier) og ikke har pustebesvær, er det vanligvis ingen grunn til bekymring, selv om feberen varer noen dager. Vi vet at det kan være både tøft og vanskelig å oppleve barnet sitt sånn, men de tåler en støyt.

Er du likevel bekymret og blir usikker så kan du kontakte fastlegen på dagtid. Der får dere god hjelp av erfarne leger, som har svært solid kompetanse på området. Det er hos fastlegen du får den beste hjelpen! Og viktigst av alt: Det er de som skal følge dere opp videre.

Viktig:
Hvis personen får dårlig allmenntilstand (blir veldig slapp eller sløv) eller får økt pustebesvær, kan det tyde på en mer alvorlig tilstand og man bør konferere med fastlege med det samme. Utenom fastlegens åpningstid er alltid vi på legevakten her. På legevakten kan det til tider være stor pågang og kø både på telefon og på venterommet. Ved akutt og alvorlig bekymring, skal du derfor ringe 113 direkte.

Hvordan få hjelp på legevakten

De ansatte på legevakten vil gjerne hjelpe deg, men de vil gjerne at du ringer dem først.
Når du kontakter legevakten, bør du alltid ringe først. Den som svarer deg da, er en erfaren sykepleier som har grundig opplæring i å vurdere om en tilstand haster eller er alvorlig. Hvis det ikke haster, blir du bedt om å kontakte fastlegen på dagtid.

 Inne på legevakten prioriteres alt etter medisinsk haste- og alvorlighetsgrad, slik at de med svært alvorlig sykdom får umiddelbart vurdering og behandling, mens de med mindre alvorlig sykdom må regne med ventetid.

Men – når haster det å ta kontakt ved luftveisinfeksjoner?

Selve tallet på termometeret betyr ikke alltid så mye. Likevel bør alle husstander ha termometer og måle temperaturen før de ringer fastlege eller legevakt. Hos små barn er det kun rektaltemperatur som gjelder. Det viktigste er allmenntilstanden. 

Hvis et barn leker, løper rundt, hopper og danser og har masse energi, selv om feberen er aldri så høy, kan vi være trygg på at ikke er i noen fare. Et barn som ikke orker noe, bør derimot føre til mer bekymring. Hvis barnet sitter apatisk på fanget eller ikke greier å drikke/amme, bare vil sove/er vanskelig å holde våken, kan det være snakk om noe alvorlig og man bør ringe etter hjelp øyeblikkelig.

Hvis barnet drikker godt og tisser/har våte bleier er det er godt tegn. Det spiller mindre rolle om poden ikke vil spise noe særlig.

Viktig!
Stort pustebesvær bør lede til fastlege/legevaktskontakt. Og de aller minste barna (under 3 måneder) skal alltid ha vurdering av lege øyeblikkelig hvis de får feber. Det samme gjelder premature barn og barn med alvorlige hjerte/lungelidelser, diabetes og alvorlige medfødte tilstander.

Luftveisvirus

Det finnes en rekke luftveisvirus blant oss. De fleste er heldigvis helt ufarlige for de fleste av oss. I enkelte tilfeller kan disse vanlige virusene likevel gi alvorlig sykdom. Dette ser man spesielt blant små barn, eldre og personer med bakenforliggende sykdommer og redusert immunforsvar. 

Rhinovirus, influensavirus, RS-virus, adenovirus og koronavirus er noen eksempler på slike vanlige luftveisvirus som er blant oss store deler av vinterhalvåret. Her gjelder nøyaktig de samme prinsipper som nevnt ovenfor. Har man grei allmenntilstand og puster fint, kan man se det an. Ved dårlig allmenntilstand eller pustebesvær, ringer man etter hjelp.

Her får du litt mer utfyllende informasjon om noen av de forskjellige infeksjonene:

 

Vi på legevakten ønsker dere alle en riktig god og frisk jul.
Teksten er utarbeidet av Overlege Ole Norden ved Mosseregionen Legevakt samt Overlege Stig Opdøhl ved Tønsbergregionen legevakt.

Besøk legevaktens nettside.