Enebolig, tomannsbolig, fritidsbolig eller rekkehus
Å bygge en ny enebolig, tomannsbolig eller en flermannsbolig og andre ordinære boligtyper er søknadspliktig med foretak/firma. Du kan ikke søke på egen hånd. Du må søke med hjelp av fagfolk. Det samme gjelder for en ny leilighet i garasje eller uthus, det krever også søknad med ansvarlig søker.
Din rolle i byggesaken er å være tiltakshaver. Det innebærer at du eier tiltaket, men at fagfolk må søke for deg. Prosjektering og utførelse skal gjøres av fagfolk som du selv engasjerer og inngår avtaler med. Foretakene må erklære ansvarsrett.
Mikrohus
Mikrohus er små frittstående hus som kan være bygget på bakken eller stå på tilhenger eller hjul. I noen tilfeller kan du selv søke om bygging eller plassering av et mikrohus. I andre tilfeller må fagfolk sende inn byggesøknad for deg, for eksempel når huset har pipe eller er større enn 30 m2.
Vi anbefaler deg å se på denne veilederen fra Direktoratet for byggkvalitet om Mikrohus. Her finner du mange svar på spørsmål om mikrohus. Noen mikrohus kan være omfattet av forenklingene som kom i juli 2023. Veiviseren hjelper deg med å finne ut om forenklingene også gjelder mikrohuset du ønsker å bygge eller plassere. Men husk at utvendig vann- og avløpsanlegg ikke nevens i veilederen, disse krever søknad med ansvarlige foretak uansett om det er til enebolig eller mikrohus.
Vær obs på at, akkurat som en vanlig enebolig, skal mikrohus ha:
• tilfredsstillende renovasjonsløsning, atkomst, parkering og løsninger for vann og avløp. Også reglene om sikker byggegrunn, avstand til nabogrense, samt utforming og visuelle kvaliteter gjelder for mikrohus.
• følge bestemmelsene fra kommunale arealplaner. Disse kan sette begrensninger for hvor mikrohuset kan plasseres eller oppføres.
Informasjon om mikrohus
Vi anbefaler deg å se på denne veilederen fra Direktoratet for byggkvalitet om Mikrohus. Eventuelt kan du se på teknisk forskrift TEK17 for detaljene, se på §1-2 (2) med veiledningen til annet ledd.
Hvis du har funnet ut at du selv kan søke om mikrohus, da ser du her hvordan du søker på egenhånd.
Campingvogn
Det er tillatt å oppbevare og parkere en campingvogn som ikke brukes som bolig på bebygd boligeiendom. Dette forutsetter at det ikke er begrensninger i arealplanene for eiendommen.
Hvis en campingvogn skal brukes som permanent bolig må du søke om å plassere den på eiendommen på samme måte som med et mikrohus.
Sjekk hva som gjelder for din eiendom
Hva du kan gjøre på din eiendom er avhengig av reglene som gjelder på eiendommen din. Du skal følge bestemmelsene fra arealplaner som gjelder for din eiendom.
Når du skal bygge en bolig, eller et mikrohus, på en eiendom skal det ikke være i strid med bestemmelser fra arealplaner (reguleringsplan og/eller kommuneplan). Hvis området ikke har reguleringsplan er det bestemmelsene fra kommuneplanen du skal se på.
Arealplaner viser om eiendommen kan bebygges med bolig eller ikke. Arealplaner viser også hvor stort uteoppholdsarealet skal være, og bestemmer antall parkeringsplasser som skal regnes med i utnyttelsesgrad for tomten.
På kommunens kart kan du se om det er en reguleringsplan som gjelder hos deg, og du kan finne Kommuneplanen med bestemmelser. Det er i arealplanene du finner tillat utnyttelsesgrad for eiendommer. I tillegg kan det være bestemmelser om tillatt byggehøyde, og minste avstander for plassering av bygninger. På denne siden ser du hvordan du finner reguleringsplaner og kommune(del-)planer.