Dispensasjon

Kommunen har ikke lov til å gi deg tillatelse til å bygge eller endre noe som er i konflikt med byggereglene. Det kan likevel gjøres noen unntak. Da må du søke om dispensasjon.  

Hva er en dispensasjon?

Hvis et byggetiltak er i strid med noen av de reglene eller bestemmelsene som gjelder i byggesaker, så skal ikke kommunen godkjenne søknaden. Av og til kan det likevel gis dispensasjon fra reglene.

Det er alltid en grunn til at regler og bestemmelser er satt. Regler og bestemmelser har en hensikt.

Regler finnes både direkte i plan- og bygningsloven, og forskriftene som gjelder i tillegg til loven. Det kan også være noe som står i bestemmelsene til kommunens arealplan, eller i en av reguleringsplanene som er vedtatt i kommunen.

Dette må du finne ut av før du sender inn en søknad om tillatelse.

Hvis du mener at det kan være en eller flere grunner til å gi dispensasjon for noe som ikke er tillatt, så kan du søke om dispensasjon.

Husk at dispensasjonen ikke er generell, men at den gjelder et spesifikt tiltak. Du må sende med tegninger på det du ønsker å bygge. En endring av prosjektet, for eksempel at bygget blir litt større eller får en annen plassering, kan medføre at du må søke om dispensasjon på nytt. 

Dette skal du tenke på hvis du vurderer å søke om dispensasjon:

Det er strenge krav til hva som skal til for at dispensasjon kan gis, og du har aldri krav på en dispensasjon. Plan- og bygningslovens § 19-2, 2.ledd ramser opp flere forhold som må være på plass før kommunen kan vurdere om det kan gis dispensasjon: 

  • Hensikten med den bestemmelsen som er til hinder for tiltaket ditt må ikke bli vesentlig tilsidesatt.  Lovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser må heller ikke bli vesentlig tilsidesatt. 

    Dette kan være vanskelig, men du må forstå hvorfor bestemmelsen er som den er. Du må beskrive målet med bestemmelsen, og deretter må du forklare hvorfor du mener at hensikten ikke blir vesentlig satt til side hvis kommunen gir deg  dispensasjon. Plan- og bygningslovens formålsbestemmelse finner du i lovens §1-1. 
     
  • I tillegg skal en dispensasjon gi klart større fordeler enn ulemper.

    Dette handler ikke først og fremst om dine personlige fordeler. En dispensasjon skal alltid ta samfunnsmessige hensyn. Dette kan for eksempel være fordeler for de nære omgivelser, både de bygde og de naturgitte, eller bruksmessige fordeler for allmennhetens bruk av området.

Først hvis kommunen mener at dine vurderinger er riktige, at hensikten ikke blir vesentlig tilsidesatt og at en dispensasjon gir klare fordeler fremfor ulemper, så kan kommunen gi deg dispensasjon. Det betyr ikke at du har krav på en dispensasjon. Dette har kommunen plikt til å vurdere helt konkret.

Dette er plan- og bygningslovens § 19-2, 2.ledd: 
Dispensasjon kan ikke gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, hensynene i lovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser, blir vesentlig tilsidesatt. Fordelene ved å gi dispensasjon skal være klart større enn ulempene. Det kan ikke dispenseres fra saksbehandlingsregler.
     

Slik søker du om dispensasjon

  • Det er nok at søknaden skrives på et eget ark, det finnes ingen skjema for søknad om dispensasjon. 
  • Søknaden må begrunnes:
    1. hvilken bestemmelse søkes det dispensasjon fra - opplys om det.
    2. hensikten - forklar hva hensikten er, og hvorfor hensikten med bestemmelsen og lovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser ikke blir vesentlig tilsidesatt.
    3. fordeler og ulemper – i tillegg må du beskrive hvilke klare fordeler en dispensasjon vil gi, og hvilke ulemper det vil gi dersom det ikke gis en dispensasjon.  
  • Send med tydelige tegninger og situasjonskart i målestokk.
  • Søknad om dispensasjon må nabovarsles. Hvis du søker om et byggetiltak samtidig med søknad om dispensasjon, kan søknadene  varsles sammen.

Du kan sende inn søknad om byggetiltak samtidig med søknad om dispensasjon, men du kan også velge å søke om dispensasjon først. Fordelen med å gjøre det i to deler er at ansvarlig foretak da kan vente med å utarbeide en fullstendig byggesøknad, til søknaden om dispensasjon er behandlet og du vet utfallet. Husk å være tydelig i søknaden om dette er kun søknad om dispensasjon, eller både søknad om dispensasjon og byggesak.    

På denne siden finner du informasjon om nabovarsling.   

På denne siden finner du informasjon om gebyr for søknader, se gebyrer for dispensasjoner i punkt 2.6. 

På denne siden ser du hvordan du kan printe ut et situasjonskart.