– Jeg opplever at vi har en «heia-kultur» i kommunen vår

Miriam Standal er virksomhetsleder for Hjemmesykepleien. Hun har vært prosjektleder for etablering av digital hjemmesykepleie. Tjenesten ble lansert i høst. 

Bilde av Miriam - Klikk for stort bilde


Hvordan startet din karriere i kommunen?

Som nyinnflyttet til Tønsberg, var mitt første møte med kommunen som sykepleier i hjemmesykepleien i 2009 før jeg gikk over til spesialisthelsetjenesten. Jeg føler jeg kan si jeg kom tilbake til Tønsberg kommune i mars 2015. Jeg startet da som spesialsykepleier i psykisk helse, og var heldig å få være ressursperson i kriseteamet og radikaliseringsgruppa samt kursleder i Kurs for depresjonsmestring. Jeg var også med på å starte tilbudet Kortvarig psykisk helsehjelp.

Jeg jobbet noen år som sykepleier før jeg ble konstituert avdelingsleder. Deretter startet jeg som tjenesteleder for Mestring og oppfølgingstjenesten, feltpleien og fengselshelsetjenesten.

Etter mange år i psykiatrien, ønsket jeg meg tilbake til somatikken. I 2021 begynte jeg som tjenesteleder for hjemmesykepleien på Re, før jeg gikk over i min nåværende stilling. Tønsberg kommune er en arbeidsgiver med et hav av utviklingsmuligheter.

Hva drømte du om å bli da du var barn? 

Jeg drømte om å bli advokat når jeg var barn. Jeg har alltid kjent på et ønske om rettferdighet i samfunnet og hatt et ønske om å hjelpe andre. Som barn hadde jeg lyst til å ha en mulighet til å påvirke samfunnsspørsmål, og sikre at alle ble hørt, uavhengig av hvem de var eller hvor de kom fra. Jeg ble nok også litt inspirert av «L.A. Law» som gikk på TV på 80 tallet. Ønsket om å gjøre en forskjell har alltid ligget hjertet mitt nært.

Hvorfor valgte du en jobb i det offentlige fremfor en jobb i privat næringsliv?

Som nyutdannet sykepleier var jeg en kort periode innom det private, men fant fort veien til det offentlige. Det gir mening å løse samfunnsoppdraget vårt, og det å til enhver tid være med på å videreutvikle dagens helsetjenester, til det beste for våre innbyggere. Det ligger et stort samfunnsøkonomisk ansvar til oppgavene våre, som gjør jobben meningsfull. Jeg hadde ikke hatt samme mulighet i det private, i alle fall ikke på denne måten som jeg har nå i hjemmesykepleien.

Hva er det beste med jobben din? 

Å inspirere og lede et team, se medarbeidere vokse og utvikle seg, og bygge en engasjert arbeidskultur.  Samtidig det å jobbe med innovasjon og problemløsning. Da tenker jeg på å bruke teknologi for å forbedre kvaliteten på helse og omsorgstjenestene.

Å finne kreative løsninger på utfordringer, og kontinuerlig forbedre tjenester er også noe av det jeg liker godt med jobben. Det handler om å tørre å prøve nye måter å jobbe på.

Jeg opplever at vi har en heia- kultur i kommunen vår, som gjør at vi tør prøve å løse oppgavene på nye måter, selv om det ikke garanterer suksess, gjør at vi tør å våge likevel. Det å være med å skape verdi sammen med kollegaer er fint og se hvordan alles innsats påvirker resultatene er noe av det gøyeste.

Kan du peke på noen gode grunner til å velge en karriere i det offentlige?

Å jobbe i det offentlige gir deg muligheten til å bidra direkte til samfunnets velferd. Du kan jobbe med prosjekter som påvirker helse, utdanning, sikkerhet, og miljø. Man er med på å løse et viktig samfunnsoppdrag og forvalter samfunnsøkonomien vår, og her ligger det et ansvar hos oss.

Jeg finner også stor glede i å vite at arbeidet vi  gjør sammen har en direkte innvirkning på lokalsamfunnet vårt og til innbyggerne i Tønsberg kommune.

Finnes det en fordom eller et inntrykk av jobb i kommunen som du har lært at ikke stemmer? 

Det ryktes jo at ting kan gå tregt i kommunen, men dette stemmer ikke, er min påstand. Kan bare vise til vårt pilotprosjekt digitale hjemmesykepleie. Her har vi hatt et godt tverrsektorielt samarbeid, og alle har bidratt i jobben vi har hatt, fra mandatet ble forankret i våres til vi åpnet 4 november. Uten det gode tverrsektorielle samarbeidet, og det gode partssamarbeidet, hadde vi ikke fått til dette pilotprosjektet. En fantastisk innsats fra alle. Og det gikk raskt- så her kan alle fordommer legges bort.


Hvis du kunne gjennomføre ett prosjekt i vår kommune – helt uten budsjettbegrensninger – hva hadde det vært?

Det er mange ting jeg  ville ha gjort, men å ta i bruk enda mer teknologi i våre tjenester ville jeg sett mer på. Det kan for eksempel være å implementere flere digitale systemer for hjemmeboende, med støtte fra hjemmesykepleie og teknologi. Dette for å forvalte ressursene våre på best mulig måte, til enhver tid.

Det finnes så mye teknologi vi kan ta i bruk, som dessverre koster, men uten budsjettbegrensninger, kunne vi tatt i bruk det aller meste. Det gir oss muligheter til flere nye måter å jobbe på, til det bedre for våre innbyggere, ansatte og miljøet vårt.